Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolleet tekevät taas paluun pikkukaupunkiin

Ranskalaisen zombiesarjan amerikkalaisversio on paranormaaliksi aika normaali

Radio ja TV
 
Joseph Leder Netflix
Claire (Tandi Wright) lohduttaa tytärtään Camillea (India Ennenga) The Returned -sarjassa.
Claire (Tandi Wright) lohduttaa tytärtään Camillea (India Ennenga) The Returned -sarjassa. Kuva: Joseph Leder Netflix
Arvio: draamasarja
The Returned, USA 2015
Käsikirjoitus Carlton Cuse ja Raelle Tucker
Pääosissa India Ennenga, Tandi Wright, Mark Pellegrino, Sophie Lowe, Mary Elizabeth Winstead, Mat Vairo, Sandrine Holt
Katsottavissa maksullisessa Netflix-nettipalvelussa osoitteessa netflix.fi

Paranormaalista tuli taas päivän sana parin vuosikymmenen tauon jälkeen. Yksi edelläkävijöistä oli ranskalainen tv-sarja Les revenants, suomeksi Kuolleista palanneet, jonka ensimmäinen kausi valmistui 2012. Se nähtiin Yle Teemalla viime keväänä.

Fabrice Gobertin luomassa ranskalaissarjassa tapahtumapaikkana oli vuorten ympäröimä pikkukaupunki, joka toipuu traumaattisesta onnettomuudesta. Neljä vuotta aiemmin koulubussi putosi jyrkänteeltä alas ja vei mukanaan kaikki bussissa matkanneet nuoret. Eräänä iltana kaupungin kadulle ilmaantuu yksi kuolleista, Camille. Hän menee kotiinsa kuin mitään ei olisi tapahtunut, ja siitä käynnistyy moderni zombie-taru, jossa arkijärki menettää merkityksensä.

Canal+-kanavan sarjasta tuli menestys sekä Ranskassa että muualla, joten oli odotettavissa, että amerikkalaiset halusivat tehdä siitä oman versionsa. The Returned on saanut juuri ensi-iltansa Netflixillä.

The Returned noudattaa ranskalaista esikuvaansa hyvinkin uskollisesti, jopa kohtaus kohtaukselta.

Jos on nähnyt ranskalaissarjan, voi olla vaikea innostua katsomaan enää amerikkalaisten tulkintaa, sillä sarjat muistuttavat niin paljon toisiaan. Sarjan koko draamallinen juju on kuitenkin salaisuuksissa ja yllätyksissä.

The Returned -sarjassa luodaan tunnelmaa kuten Les Revenantsissa, ja Kanadan Brittiläisestä Kolumbiasta löytyneet maisemat ovat samankaltaisia kuin ranskalaisen Annecyn kaupungin ympäristössä.

Ranskalaiset jättivät sarjaansa hiljaisuutta. Vaikenevat vuoret ja vähäpuheiset, eleettömät ihmiset virittivät heti alussa hiipivän pelottavaa ilmapiiriä, joka on paranormaaleissa teemoissa ratkaisevan tärkeää.

Myös sarjan hieno musiikki palveli samaa tarkoitusta. Jos ei usko sarjan tai elokuvan maailmaan, ei usko mitään muutakaan, mitä se yrittää tyrkyttää, ja juuri uskomisen varassahan näissä mennään. Tämä tiedetään jo muinaisesta Salaiset kansiot -sarjasta.

Amerikkalaisten kantti ei ole riittänyt hitauteen ja mykkyyteen, ja sarjan henkilöt käyttäytyvät liki normaalisti siitä huolimatta, että ympärillä alkaa tapahtua yhä kummempia asioita. Amerikkalaisten roolituskaan ei ole yhtä vakuuttava kuin ranskalaisilla.

Tuttuja näyttelijöitä ovat muun muassa Mullan alla -sarjan Jeremy Sisto sekä Camillea näyttelevä India Ennenga, joka muistetaan Treme-sarjan Sofia Bernetten roolista.

Jos ranskalaissarja ei ole tuttu ennestään, The Returned saattaa toimiakin.

Les Revenants hajosi loppua kohden, mutta tarina jatkuu, ja siitä on valmistumassa ensi syksyksi toinen kausi.

Haut et Court
Ranskalaisessa Les Revenants -sarjassa Clairea ja Camillea esittivät Anne Consigny ja Yara Pilartz.
Ranskalaisessa Les Revenants -sarjassa Clairea ja Camillea esittivät Anne Consigny ja Yara Pilartz.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat