Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Möttösellä on sukulainen Venäjällä

Radio ja TV
 
Arvio: historiasarja
Katoavaa Helsinkiä: Snagareiden historiaa, Suomi 2015
Radio 1 klo 12.10
Snagarit ovat katoavaa Helsinkiä.
Snagarit ovat katoavaa Helsinkiä.

Hodareita ja pillimehuja. Siinä kattauksen peruselementit grillikioskien kultakaudelta.

Grillit eli "snagarit" ovat saaneet viime aikoina nöyrtyä ylikansallisten pikaruokapaikkojen ja pyörillä kulkevien nakkivaunujen edessä. Seppo Heikkisen toimittama Katoavaa Helsinkiä -sarja paljastaa, että snagareiden historia on pitkä.

Pienten syötävien ja juotavien katumyyntiä tehtiin jo 1800-luvun puolivälissä. Ulkomaalaistaustainen kioskimyyjäkään ei ole mikään uusi juttu. 1900-luvun alussa Helsingistä löytyi esimerkiksi kreikkalaisia tupakkakauppiaita sekä venäläisiä ja italialaisia jäätelönmyyjiä.

Makkaranmyynti löi läpi 1920–30-luvuilla. Lihaisan pikaruokakulttuurin myötä syntyivät suomalaiset erikoisuudet, kuten vety, atomi, porilainen ja möttönen. Ohjelma paljastaa, että möttösellä on lähisukulainen Venäjällä.

Ohjelmassa käydään myös syömässä. Paikka tosin ei ole oikea snagari, koska sinne pääsee sisään, mutta ruoka on perinteistä.

Kiinnostavaa detaljitietoa pursuava ohjelma jättää myös kysymyksiä päätä vaivaamaan. Mikä mahtaa esimerkiksi olla pitkään snagareilla vallinneen maustekavalkadin – sinapin, ketsupin, kurkkusalaatin ja sipulin – historiallinen tausta? Entä kuka keksi porilaisen ja mistä tuli sen nimi?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat