Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Carol Kaye jätti jälkensä moneen hittilevyyn

Radio ja TV
 
Muusikko Carol Kaye täyttää tänään 80 vuotta.
Muusikko Carol Kaye täyttää tänään 80 vuotta.
Dokumentti
Rockin suuri tuntematon: Carol Kaye
Suomi 2004
Toimittaja ja ohjaaja Pekka Rautionmaa
Teema klo 16.00

Ohjelman nimi pitää paikkansa: tänään tiistaina 80 vuotta täyttävä kitaristi ja bassokitaristi Carol Kaye on rockin tuntemattomia. Ja kuinka suuri? Todella suuri, ainakin työmäärään suhteutettuna.

Los Angelesin studiomuusikkojen ykkösketjuun kuulunut kalifornialainen Kaye laskee soittaneensa yli 10 000 levytyssessiossa – ja yksi sellainen tarkoitti ennen noin kolmen tunnin työrupeamaa, jonka aikana tehtiin kolme tai neljä kappaletta. Siksi hän voi olla hyvinkin maailman levytetyin bassokitaristi, ja mahdollisesti myös kuulluin.

Monen aikalaisensa tavoin Kaye oli alkujaan jazzmuusikko, joka ajatteli rahoittavansa satunnaisella studiotyöllä omia kunnianhimoisempia hankkeita. Mutta ensimmäisestä levytyssessiossa – soul-laulaja Sam Cooken ensisinglellä vuonna 1957 – urkeni tuottoisa ura, joka kaappasi hänet kokonaan kahdeksikymmeneksi vuodeksi.

Pekka Rautionmaan dokumentti Rockin suuri tuntematon: Carol Kaye (2004) on henkilökuva mutta myös laajempi kurkistus parhaiden studiomuusikkojen kulta-aikaan, jota kesti 1950-luvun lopusta 1970-alkupuolelle. Eikä Kaye soittanut vain laulajien taustalla, tunnettujen tuottajien kokoamissa nimettömissä studioyhtyeissä.

Häntä käyttivät myös monet televisiosäveltäjät ja yhtyeenjohtajat Frank Zappasta Beach Boysin Brian Wilsoniin, joka on yksi dokumentin todistajista Ray Charlesin ja Joe Cockerin ohella.

Mutta paras tarinankertoja on bassokitaraa koko haastattelunsa ajan soittava Kaye, joka suoltaa vanhoja hittejä kuin jukeboksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat