Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauheuksia pennillä

Radio ja TV
 

Quentin Tarantinon Pulp Fiction -elokuva (1994) nosti pintaan amerikkalaiset kioskiviihdelukemistot. Penny Dreadful -sarjan nimi viittaa niiden brittiläisiin edeltäjiin, joita julkaistiin 1800-luvulla.

Penny dreadful oli halveksiva nimitys työväenluokan pojille ja miehille suunnatuille lehdille. Ne ilmestyivät yleensä viikoittain, ja niissä julkaistiin jatkotarinoita rikoksista ja yliluonnollisista ilmiöistä. Dreadful tarkoittaa suomeksi kamalaa.

Maantierosvot olivat suosittuja sankareita. Dick Turpinista kertovaa sarjaa ilmestyi 254 osaa. Monet olivat uusiksi kirjoitettuja versioita goottilaisista kauhukertomuksista. Vuonna 1894 aloittanut etsivä Sexton Blake sai 4 000 kertomusta ja pysyi hengissä 1970-luvulle saakka.

Nimityksensä mukaan lehdet maksoivat pennyn. Perinteisemmät ja arvostetuimmat jatkokertomukset, kuten Charles Dickensin kirjoittamat, maksoivat shillingin eli 12 kertaa enemmän.

Ensimmäiset halpislukemistot ilmestyivät 1830-luvulla. Taustalla oli teollistuminen ja lukutaidon yleistyminen. Kaupungistuvassa yhteiskunnassa työväenluokalla alkoi olla rahaa ja vapaa-aikaa, ja juuri Britanniassa oivallettiin, että massaviihteelle oli syntynyt yleisö.

Penny dreadful -lehdet olivat yksi varhaisimpia esimerkkejä sekä kulutuskulttuurin että populaarikulttuurin synnystä. 1900-luvulla penny dreadfulien malli vaikutti brittiläisen sarjakuvalehdistön syntyyn.

Nykyään lukemistojen sisältö näyttää harmittomalta sensaatiohakuisuudestaan huolimatta. Aikoinaan niiden pelättiin turmelevan lukijansa.

Sama asenne on sittemmin toistunut monien populaarikulttuurin muotojen kanssa. Vuorollaan on pelätty sarjakuvien, videoiden ja tietokonepelien mädättävää vaikutusta nuorisoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat