Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakekaa alkuperäinen kätilö!

Radio ja TV
 
Martta Kaukonen
Otava
Worthin trilogian ensimmäinen kirja ilmestyi suomeksi vuonna 2013, ja kanteen oli valittu kuva tv-sarjasta. Sarjasta esitetään meillä nyt neljännen kauden jaksoja, joissa Jennifer Worthin alter ego Jenny Lee (Jessica Raine, kuvassa kesk.) on mukana enää vain kertojana.
Worthin trilogian ensimmäinen kirja ilmestyi suomeksi vuonna 2013, ja kanteen oli valittu kuva tv-sarjasta. Sarjasta esitetään meillä nyt neljännen kauden jaksoja, joissa Jennifer Worthin alter ego Jenny Lee (Jessica Raine, kuvassa kesk.) on mukana enää vain kertojana. Kuva: Otava
Draamasarja
Hakekaa kätilö!
Call the Midwife, Britannia 2012–
Pääkäsikirjoittaja Heidi Thomas
TV1 klo 19.00

Itä-Lontoossa 50- ja 60-luvuilla työskentelevien kätilöiden elämästä kertova Hakekaa kätilö! perustuu Jennifer Worthin (1935–2011) muistelmiin.

Jennifer Worth (tyttönimeltään Lee ) aloitti työuransa sihteerinä vain 15-vuotiaana. Sairaanhoitajakoulun jälkeen hänet palkattiin kätilöksi lontoolaiseen sairaalaan, jossa hän työskenteli yhdessä anglikaaninunnien kanssa.

Ajat olivat kovat. Naiset synnyttivät sängyissä, jotka kuhisivat kirppuja ja luteita. Minkäänlaista kivunlievitystä ei ollut. Worth muisteli eräänkin naisen synnyttäneen kaikki 25 lastaan täysin alkeellisissa olosuhteissa.

Vuonna 1963 Lee avioitui taiteilija Philip Worthin kanssa, ja he saivat kaksi lasta. 1970-luvun alussa Worth päätti toteuttaa unelmansa ja ryhtyi pianonsoiton- ja laulunopettajaksi. Hän myös esiintyi ympäri Eurooppaa sekä solistina että kuoron kanssa.

Kirjoihin Worthin kerrotaan saaneen inspiraationsa Terri Coatesin artikkelista, joka ilmestyi kätilöiden ammattilehdessä Royal College of Midwives Journalissa.

Coates toivoi jutussaan, että joku kirjottaisi kätilöistä kirjan ja se tekisi ammattia samalla tavalla tutuksi kuin James Herriotin Kaikenkarvaiset ystäväni -romaani aikoinaan eläinlääkärin tointa. Worth tarttui haasteeseen.

Myös Coates osallistui kirjojen ja sarjan tekoon. Hän vastasi lääketieteellisten tietojen paikkaansa pitävyydestä. Trilogian ensimmäinen kirja ilmestyi 2002.

Hakekaa kätilö! -tv-sarja alkoi vuonna 2012. Worth ei ehtinyt nähdä sitä valmiina, sillä hän kuoli ruokatorvensyöpään vuotta aiemmin.

Vaimonsa kuoltua Philip Worth paljasti salaisuuden tämän menneisyydestä. Jenniferillä oli ollut suhde keski-ikäiseen varattuun mieheen, kun hän oli vain 16-vuotias. "Jennifer oli todellinen vapaa sielu", Philip Worth sanoi Daily Mailin haastattelussa viime vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat