Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

John kiusasi Johnia sotaelokuvan kuvauspaikalla

Radio ja TV
 
John Wayne (vas.) jaksoi painaa, vaikka ohjaaja oli ikävä. Rinnalla Robert Montgomery.
John Wayne (vas.) jaksoi painaa, vaikka ohjaaja oli ikävä. Rinnalla Robert Montgomery.
Elokuva
He antoivat kaikkensa
They Were Expendable, USA 1945
Teema klo 18.00

Elokuvassa He antoivat kaikkensa kuvataan Tyynellemerelle sijoitettujen amerikkalaisten sotilaiden yhteishenkeä toisessa maailmansodassa.

Sen tekovaiheessa yhteishenkeä oli vähemmän. Ohjaaja, legendaarinen John Ford, kiusasi kuvauksissa toistuvasti toista pääosan esittäjää, legendaarista John Waynea.

John Ford palveli toisen maailmansodan aikana merivoimissa, tehtävänään ohjata dokumenttielokuvia. Waynea taas ei otettu armeijaan ikänsä ja perheensä takia. Hän olisi kyllä halunnut Fordin yksikköön.

Kun He antoivat kaikkensa -elokuvaa kuvattiin, Ford huomautteli Waynelle useasti tämän sotakokemuksen puutteesta. Ohjaaja jopa valitti, ettei suuri elokuvanäyttelijä ja amerikkalaisen miehekkyyden symboli Wayne osaa edes viedä kättä lippaan kunnolla. Wayne ei tietenkään yhtään pitänyt tällaisesta.

Sodan jälkeen John Waynesta tuli aktiivinen oikeistolainen, yksi Hollywoodin tunnetuimmista ja näkyvimmistä republikaaneista. Häntä houkuteltiin toistuvasti politiikkaan. Vuonna 1971 Wayne herätti raivoa puolustamalla haastattelussa valkoisten ylivaltaa Yhdysvalloissa. John Ford taas piti huomattavasti suurempaa etäisyyttä politiikkaan mutta äänesti demokraatti John F. Kennedyä vuonna 1960 ja tuki mustien kansalaisoikeusliikettä.

Yhdessä Johnit kuitenkin uudistivat sekä elokuvataidetta että amerikkalaista miesihannetta. Fordin ja Waynen klassikoista nähdään huhtikuussa Teemalla myös Hyökkäys erämaassa (1939), Vaitelias mies (1952) ja Etsijät (1956).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat