Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Martin opettelee elämää 1990-luvun Irlannissa

Emmy-palkittu komediasarja 12-vuotiaan pojan vaiheista viihdyttää sekä esiteinejä että aikuisia

Radio ja TV
 
Yle
12-vuotiaalla Martinilla (David Rawle) on tukenaan aikuinen mielikuvitusystävä Seán (Chris O'Dowd).
12-vuotiaalla Martinilla (David Rawle) on tukenaan aikuinen mielikuvitusystävä Seán (Chris O'Dowd). Kuva: Yle
Arvio: komediasarja
Moone Boy
Irlanti/Britannia 2012–
Käsikirjoitus Chris O'Dowd ja Nick Vincent Murphy
Pääosissa David Rawle, Chris O'Dowd, Deirde O'Kane, Peter McDonald
TV2 klo 20.30

Mitä tapahtui Irlannissa 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa? Harva tietää. Irlantilais-brittiläinen komediasarja Moone Boy sisältää paljon viitteitä, jotka eivät avaudu Irlannin ulkopuolella, mutta sen huumori toimii silti. Sarja on nokkelasti kirjoitettu ja sopivan roisi yhdistelmä sitcomia, ajankuvaa ja fantasiaa.

Päähenkilö on 12-vuotias Martin, perheen kuopus ja ainoa poikalapsi. Hän joutuu jatkuvasti muiden kiusaamaksi, kotona siskojen ja koulussa muiden poikien. Mutta Martin on selviytyjä eikä lannistu pienistä tai isoistakaan vastoinkäymisistä. Hänellä on tukenaan aikuinen mielikuvitusystävä Seán, joka kannustaa pulmatilanteissa ja tarvittaessa potkii persuksiin.

Päähenkilönsä puolesta Moone Boy on suunnattu esiteineille, mutta myös aikuisilla on iso rooli, joten voidaan puhua koko perheen komediasta.

Martinin isältä puuttuu auktoriteettia, mutta hän saa lisää itsevarmuutta, kun hän löytää paikallisten isien verkoston. Isät tapaavat muka pokerin ja kalastuksen merkeissä, mutta oikeasti he vain nappailevat giniä ja purkavat vanhemmuuden paineita.

Äiti puolestaan emansipoituu kovaa vauhtia.

Sarjan kakkosjaksossa hän osallistuu presidenttiehdokas Mary Robinsonin vaalikampanjaan, josta muodostui käänne Irlannin lähihistoriassa, sillä Robinsonista tuli kuin tulikin maan presidentti vuosiksi 1990–1997. Varsinkin tähän jaksoon on kätketty monta vitsiä, jotka naurattavat erityisesti irlantilaisia.

Muissakin jaksoissa seuraillaan todellisia tapahtumia: kolmosjaksossa Martin hajottaa muuria, joka hidastaa hänen koulumatkaansa, ja samaan aikaan uutiskuvissa murtuu Berliinin muuri.

Moonen perheen naiset katsovat televisiosta suosikkisarjaansa Dynastiaa, vanhimmalla tyttärellä on The Cure -paita, naisten olkatoppauksissa ei ole säästelty, ja musiikkivalinnat on tehty tarkkaan.

Näistä yksityiskohdista suomalainenkin aikuiskatsoja tunnistaa helposti aikakauden.

Sarjan idea on peräisin irlantilaisnäyttelijä Chris O'Dowdilta, joka on myös sen toinen käsikirjoittaja, näyttelee Seánia ja on samalla sarjan kertoja.

O'Dowdin näyttelijänura on nosteessa, ja hänet on viimeksi nähty muun muassa Girls-sarjassa Jessan ökyrikkaan aviomiehen roolissa. Moone Boyn keskipiste on kuitenkin Martinia mainiosti näyttelevä David Rawle.

Muun muassa Emmyllä palkitun sarjan toteutus on tätä päivää, ja se hyödyntää myös animaatiota, kun Martinin omat piirrokset heräävät tämän tästä eloon. Sarjasta nähdään nyt kaksi tuotantokautta eli yhteensä 12 jaksoa. Kolmas kausi on valmistunut juuri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat