Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Televisio saapuu Bhutanin perukoille

Radio ja TV
 
Kaupungin meno kiehtoo nuorta Peyangkia.
Kaupungin meno kiehtoo nuorta Peyangkia.
Arvio: dokumentti
Parempi elämä
Happiness, Ranska/Suomi 2014
TV1 klo 21.45

Himalajan pieni Bhutan on maailman eristyneimpiä valtioita, ja se tunnetaan myös siitä, että maan kuningas salli televisiot vasta vuoden 1998 jalkapallon MM-kisojen aikana.

Dokumentaristi Thomas Balmès seurasi, miten bhutanilaiseen syrjäkylään hankittiin televisio. Dokumentin päähenkilö on kahdeksanvuotias poika, nauravainen Peyangki. Pojan isä on kuollut, eikä äiti pysty enää huolehtimaan isosta lapsikatraastaan, joten hän lähettää pojan munkiksi paikalliseen buddhalaisluostariin. Luostari on hiljentynyt, sillä suurin osa munkeista on muuttanut kaupunkiin television ja muiden nykyajan mukavuuksien houkuttelemina.

Poikakin pääsee käymään kaupungissa enonsa seurana. Eno osti jo yhden television, joka kuitenkin putosi matkalla ja särkyi. Nyt hän myy yhden jakeistaan ostaakseen uuden tilalle.

Dokumentista välittyy Himalajan maisemien rauha, ja ihmiset kuvataan tyytyväisinä, vaikka heidän elämänsä on äärimmäisen niukkaa. Balmès ei kommentoi, mutta hän haluaa kuitenkin ilmaista ristiriidan dokumentin alkuperäisnimessä Happiness.

Onko länsimainen dokumentaristi oikea ihminen kyseenalaistamaan bhutanilaisten käsitystä onnesta? Dokumentin loppukuvat televisiota tuijottavista kyläläisistä ovat upeita mutta yhtä osoittelevia kuin elokuvan nimi.

Balmès on tehnyt aiemmin muun muassa viehättävän Vauvat-dokumentin, jossa hän kuvasi vauvoja eri puolilla maapalloa. Myös Parempi elämä -dokumenttia voi katsoa hienona lapsikuvauksena. Balmès on tehnyt usein yhteistyötä suomalaisten kanssa, ja Parempi elämä -dokumentissakin on osatuottajana Making Movies Oy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat