Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tirkistelyn ja historiankirjoituksen rajamailla

Radio ja TV
 
Viktoria ja Albert halusivat perheensä esiintyvän mallina keskiluokalle.
Viktoria ja Albert halusivat perheensä esiintyvän mallina keskiluokalle.
Arvio: historiasarja
Kuningatar Viktorian lapset
Queen Victoria's Children
Britannia 2013
Teema klo 21.00

Kuningatar Viktorian ja prinssi Albertin avioliitto on aina kiinnostanut tutkijoita ja epäilemättä myös tavallisia brittejä.

Liitto oli järjestetty, mutta parin välille syttyi myös intohimoinen suhde, joka kesti Albertin kuolemaan saakka. Tai oikeastaan sen jälkeenkin, sillä Viktoria vaali miehensä muistoa loppuikänsä.

BBC:n sarjassa huomio keskittyy vaihteeksi pariskunnan lapsikatraaseen. Lapsia syntyi kaikkiaan yhdeksän, ja yhtä lukuun ottamatta he kaikki menivät naimisiin eurooppalaisten siniveristen kanssa. Tämän seurauksena Euroopan kuningashuoneilla on edelleen sukulaissiteitä ristiin rastiin.

Dokumenttisarjan mukaan Viktoria ei juuri piitannut vauvoistaan vaan piti heitä pikemminkin vastenmielisinä. Albertille taas lapsista tuli kasvatusprojekti. Pariskunta halusi esiintyä malliperheenä tavallisille keskiluokkaisille kodeille, mutta julkisivun takana myrskysi. Ongelmia tuotti varsinkin kruununperijä Bertie eli Edvard, jota Viktoria piti syyllisenä rakastetun miehensä kuolemaan.

Jälkeläisistä kasvoi kuitenkin omapäisiä ja itsenäisiä, varsinkin tyttäristä, joiden vaiheita seurataan kolmiosaisen sarjan kakkososassa. Viimeisessä osassa keskitytään Bertieen ja Leopoldiin, jonka kohtaloksi koitui suvun perinnöllinen verenvuototauti.

Asiaan perehtyneitä tutkijoita vilisee kuvassa, ja joidenkin kohdalla tulee väistämättä mieleen, että tutkimuksessa on menty jo tirkistelyn puolelle. Ihan kaikkea ei sentään ole tarpeen tietää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat