Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joko sisaruksista olisi perheeksi?

Käsikirjoittaja Maya Ilsøe käyttää Perilliset- sarjassa omia kokemuksiaan, mutta sarja ei ole omaelämäkerrallinen

Radio ja TV
 
Yle
Signellä (Marie Bach Hansen, vas.), Grolla (Trine Dyrholm), Frederikillä (Carsten Bjørnlund) ja Emilillä (Mikkel Boe Følsgaard) riittää keskinäisiä ristiriitoja.
Signellä (Marie Bach Hansen, vas.), Grolla (Trine Dyrholm), Frederikillä (Carsten Bjørnlund) ja Emilillä (Mikkel Boe Følsgaard) riittää keskinäisiä ristiriitoja. Kuva: Yle

Tanskassa erottiin viime vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kertovat tuoreet uutiset. Virallisia avioeroja oli melkein 20 000 eli runsaasti enemmän kuin saman kokoisessa Suomessa.

"Ehkä tämä on yksi esimerkki hämmennyksestä, joka liittyy perhe-elämään sekä perheen käsitteeseen", sanoo käsikirjoittaja Maya Ilsøe.

Tanskalainen Ilsøe on pohtinut perhettä poikkeuksellisen paljon, sillä viimeiset kuusi vuotta hän on kirjoittanut kiitettyä Perilliset-sarjaa, josta alkaa tänään Suomessa toinen kausi.

Tanskan yleisradion DR:n tilaamassa ja tuottamassa draamassa perheet ovatkin enimmäkseen hajallaan. Ja varsinkin Perillisten ydinjoukko, neljän keskenään kiistelevän aikuisen sisaruksen epäyksikkö.

Sisarukset sysää arkisista rutiineistaan perheen matriarkka, ansioitunut kuvataiteilija Veronika Grønnegaard, joka jättää suuren kartanon viljelysmaineen nuorimmalle lapselleen Signelle.

Kukkakaupassa työskennellyt Signe ei ennen testamenttia tiennyt Veronikasta eikä kolmesta sisaruksestaan, joista jokaisella oli arvokkaan kartanon varalle omat suunnitelmansa.

Maya Ilsøe ei ole joutunut kiistelemään perinnöstä, mutta erilaisista perhe-elämistä hänellä on kokemusta. Hän asui ensimmäiset vuotensa perinteiset perhearvot hylänneessä pienessä yhteisössä Ruotsin Värmlannissa.

"Vanhempani olivat taiteellisia hippejä, jotka halusivat elää täysin eri tavalla kuin omansa – ja aliarvioivat koko tilanteen", Ilsøe sanoo.

Erilainen elämänmalli metsän keskellä ei kuitenkaan kestänyt pitkään. Ilsøe oli kuusivuotias, kun hänen vanhempansa erosivat ja hän muutti äitinsä ja siskonsa kanssa Kööpenhaminaan. Siellä he asuivat eri osoitteissa – aluksi skitsofreenisen isoisoäidin lähiötalossa.

"Se oli vaikeaa aikaa, kuten koko kaoottinen teini-ikä. Mutta perhe-elämän erilaisiin malleihin ja vaatimuksiin havahduin vasta lasteni synnyttyä", Ilsøe, 39, kertoo.

"Toinen havahduttaja oli avioeroni vain vähän ennen kuin aloin kirjoittaa Perillisiä. Kysyin silloin itseltäni, millaisia malleja ja arvoja haluan välittää lapsilleni."

Perilliset ei ole silti omaelämäkerrallinen tarina, eikä kukaan päähenkilöistä ole Maya Ilsøe edes etäännytetysti.

Hahmot ovat sepitettyjä ja elävät jo näyttelijöittensä ansiosta omaa elämää.

Tanskan elokuvakoulusta valmistunut Ilsøe oli ennen Perillisiä tehnyt televisiolle kaksi joulukalenteria (2006, 2009), joiden jälkeen häneltä pyydettiin aikuisempaa aihetta.

"Tiesin heti, että halusin kirjoittaa jotain perheestä – ja onneksi hekin halusivat."

Teemasta innostui Tanskan "televisioihmeen" kätilö, DR:n draamaosaston entinen vetäjä Ingolf Gabold, joka oli jo saattanut alkuun muun muassa menestyssarjat Rikos, Henkivartijat, Vallan linnake, Silta ja 1864.

Ilsøe vahvistaa, että DR:n palkituissa sarjoissa perusta on "käsikirjoittajissa ja käsikirjoittajissa ja käsikirjoittajissa", kuten Gabold on korostanut.

"Luottamus auttaa kasvamaan odotusten mittaisiksi."

Sarjan ensimmäinen kausi keräsi Tanskassa keskimäärin 1,7 miljoonaa katsojaa ja toinen kausi 1,5 miljonaa katsojaa. Ilsøe sai kirjoittaa Perillisiä ilman menestyspaineita.

"He sanoivat, että miljoona olisi hyvä, mutta tätä emme osanneet odottaa", Ilsøe naurahtaa. Hän kirjoittaa sarjaan parhaillaan kolmannen kauden jaksoja.

 

Perilliset-sarjan uudet jaksot alkavat Femillä klo 21.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat