Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänirooli on tekniikkalaji

"Lapset ovat armoton ja ehdoton yleisö", sanoo näyttelijä Petteri Summanen. Hänen ääntään kuullaan torstaiaamuisin Pipsa Possu -animaatiosarjassa.

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
Sami Kilpiö
Petteri Summasella on vain karkea arvio siitä, monelleko hahmolle on vuosien aikana äänensä lainannut. "Roolihahmoja täytyy olla satoja."
Petteri Summasella on vain karkea arvio siitä, monelleko hahmolle on vuosien aikana äänensä lainannut. "Roolihahmoja täytyy olla satoja." Kuva: Sami Kilpiö

Lapsena Petteri Summasen suosikkiääni oli Aku Ankka.

"Se oli vaativa, mutta kun siitä sai kiinni, se oli takuuvarma välituntishow", Summanen sanoo. " Jukka Rasila on kyllä minuakin taitavampi. Hän saa vokaalit ja konsonantit kohdilleen juuri oikealla tavalla."

Sittemmin satoja äänirooleja urallaan tehnyt Summanen tutustui äänityöhön, kun Teatterikorkeakoulun opiskelijoille haluttiin esitellä mahdollinen tulevan ammatin osa-alue. Jokainen sai valita Disney-elokuvasta yhden hahmon, jolle sai tehdä ääntä. Summanen innostui niin, että kokeili peräkkäin neljää eri hahmoa.

"Mahdollisuus tehdä palkkaa vastaan tällaista työtä tuntui täydellisyyden yhtälöltä", hän muistelee.

Summasen hienoimpia äänitöitä on ollut Tipin ja Sylvesterin Tipin tekeminen.

" Mel Blanc, joka on tehnyt ääniä Warnerin Looney Tunesiin, on ollut niin taitava ja niin käsittämätön, että kun on päässyt itse tekemään niitä ja kokenut, että nyt tämä sujuu, niin silloin tuntee olevansa osa Hollywoodin viihdekulttuuria."

Yhdessä tuotannossa samat näyttelijät tekevät usein monia eri ääniä. Päähahmon lisäksi mukana voi olla kymmeniä muutaman repliikin hahmoja. Summanen toteaakin äänityöskentelyn olevan tekniikkalaji, jossa sekunnistakin voi myöhästyä.

"Siihen liittyy ajoitusta, tunnetta. . . Se on todella vaativa laji, eikä sitä voi vain käydä tekemässä normityöpäivän jälkeen. Jos teet lonkalta, se kuuluu äänessä."

"Falski tunnistetaan heti. Olen aina vihannut lässyttämistä ja tylsistyttämistä. Lapset ovat armoton ja ehdoton yleisö, joka tekee lahjomattoman päätöksen siitä, onnistuitko vai et."

Äänityöskentely on myös melko yksinäistä puurtamista.

"Onhan se välillä huvittavaa mennä ensi-iltaan tutustumaan vastanäyttelijöihinsä", Summanen naurahtaa. "Siellä äänityskopissa syntyy usein hämmentävä toveruus virtuaalihahmoon."

Petteri Summasta kuullaan torstai-aamuisin TV2:ssa pyörivässä Pipsa Possu -sarjassa. Sarjan muissa rooleissa ovat Riitta Havukainen, Puntti Valtonen ja Ursula Salo.

Maineikkaat näyttelijät sarjaan kiinnitti ohjaaja Annika Rinne. Hän on ohjannut ääniä jo 15 vuotta, ja hänen mieleensä oli jo muodostunut tietynlainen äänivarasto. Hän oli myös aikaisemmin tehnyt töitä Havukaisen, Valtosen ja Summasen kanssa, joten roolitus oli helppoa.

Rinteen mukaan ääninäyttelijöiden ohjaamiseen pätevät samat lainalaisuudet kuin tavalliseenkin näyttelemiseen. Ääninäyttelijäkin voi ylinäytellä.

"Jos hahmona on kana, niin näyttelijän ei ehkä kannata ryhtyä kotkottamaan", Rinne neuvoo.

Vielä 1990-luvulla ääninäyttelijät olivat studiossa kaikki yhtä aikaa. Nykyään he tulevat äänityksiin kukin vuorollaan, ja heillä on studiossa seuranaan monitori. Äänet nauhoitetaan repliikki kerrallaan, ja ohjaaja tarkkailee samalla, että repliikit sopivat hahmon suuliikkeisiin ja että kieli pysyy elävänä.

"Tämä on erityisen tärkeää lastensarjojen kohdalla", Rinne painottaa.

Summasen omat lapset tunnistavat usein tutun äänen televisiossa. Pipsa Possun kohdalla lapset tunnistivat isänsä oleva kertoja, mutta eivät huomanneet hänen tehneen myös Pipsan pikkuveljen, Jyrin, äänen.

"Kun tein ääntä heille, jotta he uskoisivat isän olevan myös Jyri, niin se ilme, kun he tajusivat, se oli 10 000 euron ilme."

 

Pipsa Possu TV2:ssa torstaisin klo 7.25

Suomeksi puhuttu Pipsa Possu on brittiläistä alkuperää.
Suomeksi puhuttu Pipsa Possu on brittiläistä alkuperää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat