Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Upea dokumenttisarja Astrid Lindgrenin elämästä

Radio ja TV
 
Yle
Sarjan avausosa käy läpi Astrid Lindgrenin nuoruusvuosia.
Sarjan avausosa käy läpi Astrid Lindgrenin nuoruusvuosia. Kuva: Yle
Arvio: dokumenttisarja
Astrid Lindgrenin tarina
Astrid, Ruotsi 2014
Ohjaus ja käsikirjoitus Kristina Lindström
Fem klo 16.55

Fem-kanava onnistuu toisinaan piilottamaan ohjelmistoonsa pohjoismaisia tv-tapauksia, ja niin tälläkin kertaa. Tuore kolmiosainen dokumenttisarja Astrid Lindgrenin elämästä näytetään peräkkäisinä päivinä pääsiäisenä, mutta miksi ihmeessä iltapäivisin? Sarja ei ole mikään lastenohjelma.

Lindgren antoi jatkuvasti haastatteluita ja puhui yleensä estotta ja avoimesti. Usein paras lähde on hän itse.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Kristina Lindström on ottanut hienosti haltuun valtavan materiaalin, ja hän on myös osannut erotella, mitkä yksityiskohdat Lindgrenin elämässä ovat uusia tai ainakin harvemmin kerrottuja. Sarjasta syntyy kokonaiskuva, jollaista ei ennen ole nähty. Siitä tuli Ruotsissa katsojamenestys, eikä ihme. Lindström ohjasi pari vuotta sitten myös erinomaisen Palme -dokumentin yhdessä Maud Nycanderin kanssa.

Sarjan ensimmäinen osa käy läpi Lindgrenin nuoruutta ja vuosia ennen kirjailijan uraa. Se oli raskasta aikaa. Lindgren tuli 18-vuotiaana raskaaksi ja joutui jättämään poikansa aluksi Tanskaan sijaiskotiin. Lindgren on paljastanut tämänkin vanhoilla päivillään, mutta sarja pui traagisia tapahtumia erityisen tarkkaan ja nostaa Lasse -pojan kohtalon koko myöhempää elämää ja uraa määrääväksi traumaksi.

Toisen jakson teemaksi on rajattu sotavuodet, jolloin Lindgren kirjasi tarkkoja havaintojaan päiväkirjaan. Sota riehui Ruotsin rajoilla, Lindgrenin aviomies Sture haki avioeroa, mutta Lindgren löysi tavan paeta murheita. Hän alkoi kirjoittaa, lapsille.

Kolmas osa keskittyy Lindgrenin julkiseen rooliin, joka alkoi repiä häntä joka suuntaan 1970-luvun aikana, ja sama meno jatkui kuolemaan saakka. Nyt jälkeenpäin häntä läheltä seuranneet voivat vain todeta, että Lindgren rakastettiin rikki.

Astrid Lindgren oli vuosisatansa tärkeimpiä ruotsalaisia, ja hänen elämäntarinansa peilaa samalla koko Ruotsin historiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat