Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanantai

Titanic-sankarin viulu löytyi merestä

Radio ja TV
 
Dokumentti
Historia: Titanicin muusikot
Titanic – Band of Courage, USA/Kanada 2014
TV1 klo 19.00

Vaikka loistoristeilijä Titanicin 1 500 ihmisen hengen vaatineeseen tuhoon liittyy monia kertomuksia rohkeudesta, laivan orkesterin tekoa on vaikea ylittää.

Kun alus törmäsi jäävuoreen yöllä 14. huhtikuuta 1912, kahdeksanhenkinen orkesteri lähti ulkokannelle rauhoittamaan soitollaan pelastusveneisiin pyrkiviä.

Orkesteria johti 34-vuotias englantilainen Wallace Hartley. Kannella kuultiin ragtimea ja valsseja. Eräiden tietojen mukaan viimeisenä soi virsi Sua kohti Herrani.

Titanicin muusikot -dokumentti esittelee laivan mukana uponneen orkesterin jäsenet heidän uhrauksiaan arvostaen. Tarinan päätös jää silti kertomatta.

Hartleyn ruumis löytyi toista viikkoa myöhemmin merestä. Hän oli sitonut itseensä kiinni laukun, jossa oli hänen viulunsa. Se oli tärkeä lahja varakkaalta Maria Robinsonilta, jonka hän oli kihlannut 1910. Viulun jousi hävisi mereen.

Veden vahingoittama ruusupuinen viulu palautettiin Robinsonille Englantiin. Hänen kuoltuaan vuonna 1939 se päätyi usean selvitetyn välikäden kautta ullakolle North Yorkshiressa, kunnes ilmaantui taas päivänvaloon 2006.

Pitkien tutkimusten jälkeen soitin vahvistettiin Hartleyn viuluksi. Siinä oli yhä kiinni pieni metallilaatta kaiverruksineen: "For Wallace on the occasion of our engagement from Maria." ("Wallacelle Marialta kihlauksemme johdosta.")

Soitin myytiin vuonna 2013 huutokaupassa Wiltshiressa 1 185 000 punnalla (yli 1,6 miljoonaa euroa). Se on korkein Titanicin muistoesineestä tähän mennessä maksettu hinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat