Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TV:ssä nähdään lauantaina maailman ihanin animaatio

Hayao Miyazakin 1980-luvun animaatiot sekä tuore dokumentti juhlistavat 30-vuotiasta Studio Ghibliä

Radio ja TV
 
Studio Ghibli
Totoro saa Mei-tytöstä uuden ystävän Naapurini Totoro -animaatioelokuvassa.
Totoro saa Mei-tytöstä uuden ystävän Naapurini Totoro -animaatioelokuvassa. Kuva: Studio Ghibli
Arvio: animaatio
Naapurini Totoro ★★★★★
Tonasi ni Totoro, Japani 1988
Teema klo 17.30
Laputa – linna taivaalla ★★★★
Tenku no shiro Rapyuta, Japani 1986
Teema klo 18.53
Arvio: dokumentti
Unten ja hulluuden valtakunta
Japani 2013
Teema klo 20.53

Japanilaisen animaatiomestarin Hayao Miyazakin elokuvia on esitetty usein televisiossakin, mutta Teeman pääsiäispaketti on silti erityisen ylellinen. Ensin nähdään kaksi 1980-luvun huipputeosta ja niiden perään tuore dokumentti Unten ja hulluuden valtakunta, jossa seurataan Miyazakia työssään Studio Ghilbissä.

Miyazakin ja kumppaneiden Studio Ghibli perustettiin 1985 eli 30 vuotta sitten, joten paketilla juhlistetaan tasavuosia.

Aloituselokuva Naapurini Totoro on omalla mittarillani maailman ihanin animaatio, eivätkä sille vedä täysin vertoja edes Studio Ghiblin muut tuotokset. Totoro kuvaa 1950-luvun japanilaista maaseutua. Miyazakin idea herätti ensin vastustusta, sillä ohjaaja rikkoi tabuja asettamalla söpöjä karvaolioita historiallisesti aralle aikakaudelle.

Totoro kertoo sisaruksista, jotka muuttavat ränsistyneeseen taloon isänsä kanssa ja käyvät sieltä katsomassa sairaalaan joutunutta äitiä. Tytöt alkavat nähdä outoja hahmoja, ensin pieniä nokipalleroita, sitten pieniä Totoroita ja lopulta sen kaikkein isoimman, jonka pörröiselle vatsalle pikkusisko Mei tipahtaa.

Totoron jälkeen esitettävä Laputa on Studio Ghiblin ensimmäinen tuotanto. Se on visuaalisesti häikäisevä mutta myös sotaisa elokuva, josta jää mieleen varsinkin taivaalla lipuva unenomainen maamöhkäle, prinsessa Sheetan koti Laputa. Lentämisestä tuli Miyazakin elokuvien hallitseva teema. Totorokin osaa lentää. Toinen keskeinen teema on luonnon ja ihmisen suhde.

Miyazaki on usein sanonut, että hän tekee elokuvia vain lapsille, ja Studio Ghiblin keskeinen periaate on rohkaista ja ilahduttaa katsojia. Miyazaki on viihteentekijä mutta omilla kriteereillään. Hän uskoo animaation kykyyn kuvata perustavanlaatuisia tunteita lapsen eri kehitysvaiheissa.

Dokumentissa seurataan Miyazakin viimeiseksi julistetun Tuuli nousee -animaation valmistumista. Ohjaaja Mami Sunada pääsi mestarin lähelle, kuunteli hänen juttujaan ja seurasi samalla ainutlaatuisen työyhteisön työskentelyä.

Dokumentin nähtyään ymmärtää vähän paremmin, miksi Miyazakin käsikirjoitukset ovat joskus sekavia. Tekemisen prosessi on niin monivaiheinen, että ei ole ihme, jos tarina eksyy välillä raiteiltaan. Osansa on varmasti myös mestarin temperamentilla.

Selkeimmillään Miyazaki on ollut pienimpien lasten elokuvissa, kuten Totorossa sekä Kikin lähettipalvelussa (1989) ja Ponyo rantakalliolla -elokuvassa (2008). Laputassakin juonen seuraamisen voi jättää suosiolla taka-alalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat