Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanantai

Harvey Krumpet on kohtalon kolhima mies

Radio ja TV
 
Adam Elliotilla on kyky tehdä koskettavaa komediaa. Hahmot – kuten Harvey Krumpet – syntyvät muovailuvahasta.
Adam Elliotilla on kyky tehdä koskettavaa komediaa. Hahmot – kuten Harvey Krumpet – syntyvät muovailuvahasta.
Arvio: elokuva
Harvie Krumpet, Australia 2003
TV2 klo 11.23

Adam Elliotin muovailuvaha-animaatio Harvie Krumpet esitetään TV2:ssa aamupäivällä, mutta lastenohjelma se ei ole. Aikuisille tehty taide-elokuva sai parhaan animaation Oscarin ja muutaman palkinnon Ranskassa Annecyn animaatiofestivaalilla, joka on alan arvostetuin.

Harvie Krumpet kertoo kohtalon kolhiman yksinkertaisen miekkosen elämäntarinan. Puolassa vuonna 1922 syntynyt Harvie, tai Harvek, pakenee perheensä mukana toisen maailmansodan jaloista Australiaan.

Krumpet kärsii pakonomaisesta tarpeesta koskettaa kaikkea ja kaikkia etusormellaan. Koettelemuksia kasaantuu. Hänen kallonsa halkeaa, syöpä ja jopa salama iskevät häneen.

Harvie Krumpet on komedia, mutta Elliot ei naura päähenkilölleen vaan suhtautuu surkimukseen hellästi. Kertojanäänenä on näyttelijä Geoffrey Rush.

Muutenkin animaatio muistuttaa dokumenttia. Samaa tyyliä edusti jo Harvie Krumpetia edeltänyt "sukulaistrilogia": Setä (1996), Serkku (1998) ja Veli (1999). Elliot on kertonut, että Harvien hahmossa on paljon hänen isäänsä, mutta hänen suvussaan ei ole yhtä onnettomia tyyppejä kuin elokuvissa.

Taideanimaatiossa 22-minuuttinen elokuva on jo iso työ. Elliot tekee yleensä kaiken itse, mutta Harvie Krumpetissa hän käytti ensimmäistä kertaa paria apulaista.

Elliot (s. 1972) oli Australian menestynein animaatiotaiteilija jo neljällä ensimmäisellä lyhärillään. Seuraavaksi hän jatkoi omaperäisellä linjallaan pitkässä elokuvassa Mary and Max (2009). Se sai muun muassa pääpalkinnon Annecyssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat