Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sunnuntai

Sankarikitaristi nousi pohjalta uuteen elämään

Vankila ja uskoon tulo pelastivat kitaristi Jukka Tolosen

Radio ja TV
 
Tatu Lertola
"En panisi päihdeongelmaani musiikin tai musiikkialan syyksi. Ongelmani johtuivat omista vääristä valinnoistani", sanoo tervehtynyt Jukka Tolonen.
"En panisi päihdeongelmaani musiikin tai musiikkialan syyksi. Ongelmani johtuivat omista vääristä valinnoistani", sanoo tervehtynyt Jukka Tolonen. Kuva: Tatu Lertola

Jukka Tolonen on ensimmäisiä suuria suomalaisia sähkökitarasankareita. Hän on tuo maineensa 1970-luvulla luonut, vanhojen valokuvien poikamainen, pitkähiuksinen ja pitkäsorminen virtuoosi.

Esikuvana, edelläkävijänä ja erityisen lahjakkaana muusikkona hänessä olisi ainekset laajaan musiikkihistorialliseen muotokuvaan, jossa voisi sivuta myös suomalaisen rockin murrosvuosia.

Mutta Lasse Keson kirjoittama ja ohjaama Tolonen (2014) ei ole sellainen dokumenttielokuva.

Eikä se sellaiseksi edes pyri.

Jukka Tolonen tekee sen itsekin selväksi dokumenttiin valitussa kommentissaan, jossa hän määrittelee sen dramaattisen ytimen: "Huomasin omasta elämästäni, että lopputuloksena oli totaalinen katastrofi, täydellinen epäonnistuminen."

Kuuden vuoden aikana kuvatusta materiaalista koottu Tolonen on kaukana sankarillisesta, vaikka sen loppu on yllättävä, jopa ylentävän onnellinen.

Elokuvan ensimmäisistä omista kuvista sitä ei uskoisi. Harmaa, lommoposkinen ja huonohampainen, vainoharhainen Tolonen näyttää kesällä 2006 loppuunpalaneelta narkomaanilta, jonka täytyisi tehdä elämälleen jotain ennen kuin on liian myöhäistä.

Sellin seinät tulivatkin vastaan pian, jo joulukuussa 2006. Tolonen puukotti naisystäväänsä kotonaan, käsistään täysin karanneen Tavastia-klubin keikan jälkeen.

Mutta elämänmuutos alkoi vasta toukokuussa 2008, jolloin Tolonen tuomittiin tuosta törkeästä pahoinpitelystä sekä huumausainerikoksesta ehdottomaan vankeuteen puoleksitoista vuodeksi.

Valtaosa dokumentista kuvittaa tuomion jälkeistä päihteetöntä aikaa. Keso käy tapaamassa uskonnollisen herätyksen saanutta Tolosta vankilassa ja seuraa Tolosen uutta elämää, jossa hän ei voi toteuttaa itseään enää vanhalla tavalla.

Nivelrikko on vienyt kyvyn soittaa kitaraa, sillä sormet eivät tottele aivojen käskyjä.

Sen oivaltaminen olikin Toloselle kova paikka, sillä hän ei ollut tehnyt elämässään mitään muuta. Mutta vankila oli silti hänen mielestään parasta, mitä saattoi tapahtua.

Keson dokumentti on kunnioittavan hienotunteinen, vaikka paikoitellen peittelemättömän kaunistelematon.

"Hyvä vain, että minut näytetään varoittavana esimerkkinä, vaikka se ei olekaan mairittelevaa", sanoo Tolonen dokumentista nyt, huhtikuussa 2015.

Kuvat kurjimpien aikojen "karmeasta räyhäävästä puliukosta" – Tolosen oma määritelmä – ovat koskettavan kiusallisia kaikille. Mutta kuten Tolonen toteaa, ne korostavat, että pohjalta voi nousta.

Musiikista Tolonen on saanut kiinni uudelleen. Hänen toinen virsilevynsä Valmistu, Herran kansa julkaistiin viime vuonna.

"Soitan nykyään seurakuntani kokouksissa kolme kertaa viikossa. Teen välillä keikkoja myös vanhainkodeissa ja vankiloissa sekä saksofonisti Juhani Aaltosen kanssa", sanoo Tolonen puhelimessa.

Hän kuulostaa tyytyväiseltä elämäänsä.

"Olen etuoikeutettu."

Sähkökitaraa Tolonen ei ole enää soittanut julkisesti. Mutta voi olla, että hänet nähdään keikoilla vielä kitaristina – bassokitaristina.

"Olen treenannut bassoa jo jonkin aikaa ihan päivittäin, sillä siihen sormeni taipuvat. Ja se on myös terapeuttista."

 

Tolonen (Suomi 2014) Teemalla klo 21.00.

Oikaisu: Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, kitaristi Jukka Tolonen sai vuonna 2008 törkeästä pahoinpitelystä ja huumausainerikoksesta ehdotonta vankeutta kaksi vuotta ja kolme kuukautta. Jutussa kerrottu puolitoista vuotta oli aika, jonka Tolonen tuomiota istui.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat