Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fela Kutin elämästä riittää yhä ammennettavaa

Tuore dokumentti seuraa musikaalin tekoa ja kertoo afrobeatmuusikon vauhdikkaasta elämästä

Radio ja TV
 
Jigsaw Productions
Nigerialainen Fela Kuti (1938–1997) oli afrobeatin isä.
Nigerialainen Fela Kuti (1938–1997) oli afrobeatin isä. Kuva: Jigsaw Productions
Arvio: dokumentti
Finding Fela! USA 2014
Katsottavissa mm. Viaplayn maksullisessa nettipalvelussa osoitteessa viaplay.fi

Helsinkiläisessä Teatteri Forumissa esitetään 9. 4. alkaen englanninkielistä musikaalia Afrobeat from the Heart, joka perustuu muusikko Fela Kutin elämään. Toinen Fela Kuti -aiheinen musikaali on isossa roolissa Alex Gibneyn tuoreessa dokumenttielokuvassa Finding Fela! (2014).

Finding Fela! kertoo kahta tarinaa: välillä se seuraa Fela!-musikaalin tekemistä New Yorkissa, ja välillä se kertoo Fela Kutin vaiheista. Elokuvassa rinnastetaan onnistuneesti Fela Kutin elämän tapahtumia ja hänen elämästään tehdyn musikaalin kohtauksia.

Fela Kuti (1938–1997) oli nigerialainen muusikko. Hän syntyi maansa eliittiin, ja Nobel-kirjailija Wole Soyinka oli hänen serkkunsa. Vuonna 1958 Kuti lähti Lontooseen opiskelemaan lääketiedettä, mutta musiikki vei hänet pian mennessään. 1960-luvun alussa Kuti muutti takaisin Nigeriaan ja kehitti 1970-luvun vaihteessa afrobeatin, joka yhdistää afrikkalaista ja länsimaista musiikkiperinnettä.

Niin visionääri kuin Kuti olikin, hän ei koskaan saavuttanut Bob Marleyn veroista kansainvälistä menestystä. Dokumentissa syyksi esitetään se, että Kutin ja hänen yhtyeidensä pitkät kappaleet, usein yli 20-minuuttiset, eivät sopineet radiosoittoon.

Kappaleiden sanoituksissa arvosteltiin kärkevästi Nigerian hallintoa ja johtajia. Nigeria, jolla on valtaisat öljyvarat, oli tuolloin syvästi korruptoitunut maa ja on sitä edelleen. Muusikko joutui toistuvasti valtaapitävien tulilinjalle.

Dokumenttielokuvaan on löydetty runsaasti hienoa arkistomateriaalia, josta huomattava osa on ennennäkemätöntä. Vaikuttavia ovat esimerkiksi jaksot Fela Kutin hautajaisista, jotka olivat Nigeriassa suurtapahtuma, sekä tietenkin otteet Kutin konserteista.

Elokuvassa haastatellaan Kutin elämään vaikuttaneita ihmisiä, kuten hänen rakastajatartaan, manageriaan sekä Kutin kanssa työskennelleitä muusikoita. Myös Fela!-musikaalin ohjaaja ja koreografi Bill T. Jones pääsee ääneen.

Amerikkalainen Alex Gibney on arvostettu ja tuottelias dokumenttiohjaaja, jonka teoksista on Suomen televisiossa nähty muun muassa katolisen kirkon pedofiliakulttuurista kertova Ja kirkko vaikeni (2012), Enron – porukan fiksuimmat kaverit (2005), Gonzoillen – Hunter S. Thompsonin elämä (2008) sekä Oscarilla palkittu, USA:n raakuuksista Afganistanissa kertova Taksi pimeyteen (2007).

Viime aikoina Yhdysvalloissa on noussut otsikoihin pari Gibneyn tuoreinta elokuvaa: Steve Jobsiin kriittisesti suhtautuva Steve Jobs: Man in the Machine (2015) sekä skientologiakirkon näyttävästi ja jyrkästi tuomitseva Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (2015).

Näihin elokuviin verrattuna Finding Fela! on perustavaraa. Se ei yritä herättää moraalista kiihtymystä, korkeintaan vähän jalkojen ja käsien iloista liikehdintää.

Elokuvan asenne päähenkilöön ei ole fanittava vaan arvostava ja analyyttinen. Fela Kutin hahmo on niin kiinnostava ja hänelle on tapahtunut niin paljon asioita, että elokuvasta on ollut helppo tehdä vetävä ja vauhdikas.

Finding Fela! on taidokas katsaus rakastetun muusikon elämään ja perintöön. Siitä saa hyvin käsityksen, miksi Fela Kutin elämä ja tuotanto innostavat yhä uusiin musikaaleihin.

 

Afrobeat from The Heart Teatteri Forumissa Helsingissä 9.–11. 4. sekä 15.–17. 4.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat