Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Don Draperin kädet alkoivat tutista

Huima tarina newyorkilaisesta mainosmiehestä päättyy

Radio ja TV
 
Nelonen Media
Mad Menin ajankuva on tarkka, mutta sarjassa ei ole kyse vain estetiikasta. Komean pintansa alla se on melankolinen tarina elämänsä valheelle rakentaneesta mainosmiehestä (Jon Hamm).
Mad Menin ajankuva on tarkka, mutta sarjassa ei ole kyse vain estetiikasta. Komean pintansa alla se on melankolinen tarina elämänsä valheelle rakentaneesta mainosmiehestä (Jon Hamm). Kuva: Nelonen Media
Draamasarja
Mad Men, 7. kauden päätösjaksot
USA 2014–2015
Pääkäsikirjoittaja Matthew Weiner
Katsottavissa maksullisessa
Ruutu+-nettipalvelussa (ruutu.fi). Uudet jaksot keskiviikkoisin klo 18.30.

Useimpien nykyisten laatusarjojen suosion syy on paikannettavissa helposti: The Wiressä viehättää monikerroksellinen yhteiskunnallinen mosaiikki, Breaking Badissa oivaltava tapa kuvata keski-iän kriisiä ja House Of Cardsissa täysin uskottaviksi ihmishirviöiksi kirjoitetut poliitikot.

Mad Men on haastavampi tapaus. Kun illanistujaisissa keskustellaan sarjasta, debatti kiertyy usein yhden ja saman ajatuksen ympärille: "Siis näyttäähän se sarja tosi hyvältä, mutta mistä siinä oikein on kysymys?"

Nekin, jotka katsovat Mad Menia lähinnä vaatteiden, värien ja muun pikkutarkasti toteutetun 1960-lukuisen kuvaston takia, tuskin uskovat, että sarjassa on kyse vain estetiikasta.

Korskean pintansa ja huumorinsa alla Mad Men on jopa poikkeuksellisen melankolinen tarina.

Kuutoskauden lopussa Jon Hammin näyttelemän mainostoimistopomon Don Draperin alkoholismi näytti lähtevän täysin lapasesta. Lopulta hän saavutti jo pisteen, jossa ei kykene enää valehtelemaan itselleen tai läheisilleen.

Jollekin toiselle kyseessä saattaisi olla helpottava vapautumisen hetki, mutta koska Draper on rakentanut koko elämänsä valheelle, hänen tapauksessaan uhattuna on koko identiteetti.

Vaikka koko sarjan olemassaolon ajan on puhuttu ja kirjoitettu eniten sarjan kuusikymmenlukulaisuudesta ja kivikautisista sukupuolirooleista, viimeisen kauden alussa oli selvää, että ennen kaikkea Mad Men on yksilöpsykologinen saaga. Sarjan yhteiskunnallisuus on vain kehystä, ei sen kovaa ydintä.

Draper saavuttaa pohjakosketuksen tutun peruskaavan mukaisesti: ensin menee työpaikka, ja sitten alkaa rakoilla parisuhde, joka ei edes ole lajissaan ensimmäinen. Suurin katsojan päässä tykyttävä kysymys viimeisen kauden jatkuessa onkin: selviytyykö Draper kuiville vai tuhoutuuko hän lopullisesti?

Kahteen osaan jaetun seiskakauden ensimmäiset jaksot paljastivat myös, ettei sarjan todellinen vahvuus piile näyttelijöissä tai dialogissa vaan yksittäisissä kuvissa.

Sellaisissa, joissa pari päivää ilman drinkkiä sinnitellyt Draper tutkii mainoskonseptia ja havahtuu siihen, kuinka paljon hänen paperia pitelevä kätensä tutisee.

Tai sellaisissa, joissa tv-tuolissaan parroittuneena ja ahdistuneena keksejä suoraan paketista syövä Draper on seuraavassa kuvassa lounaalla huoliteltuna puvussaan, skarppina kuin karttakeppi.

Yksityisen ja julkisen minän kontrasti on pysäyttävä.

Don Draper on lopulta kuin kuka tahansa meistä.

Se saa muistamaan, että menestys on aina osittain ulkoista ja illuusiota, muiden mielikuvia meistä.

Aivan kuten Draperin luomat mainoksetkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat