Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikänaiset käyvät kapinaan

Sosiaalityön emeritaprofessori Leena Eräsaari törmäsi Raging Grannies -ilmiöön jo kaksikymmentä vuotta sitten tehdessään tutkimusta moderneista mummoista

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Seattlelaiset kansalaisaktivistit Hinda Kipnis (vas.) ja Shirley Morrison kampanjoivat sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta.
Seattlelaiset kansalaisaktivistit Hinda Kipnis (vas.) ja Shirley Morrison kampanjoivat sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Kuva: Yle

90-vuotias Shirley Morrison nousee kutsumatta lavalle Wall Streetin illallistapahtumassa. Hän kysyy, miksi talouden pitäisi jatkuvasti kasvaa.

Morrison ei saa vastausta kysymykseensä. Sen sijaan hänet talutetaan ulos, aivan kuten hänet on aiemmin talutettu ulos taloustieteen luennolta.

Norjalaisdokumentti Teräsmummot talouskasvua tutkimassa (Two Raging Grannies, Norja 2014) kertoo kahdesta aktivistista, Shirley Morrisonista ja Hinda Kipnisistä, jotka ovat tunteneet toisensa vuosikymmenien ajan. Molemmat kuuluvat Raging Grannies -aktivistiryhmän Seattlen-siipeen.

Lähinnä Pohjois-Amerikassa vaikuttava aktivistiorganisaatio protestoi sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta usein laulaen tai pukeutuen kukkahattutädeiksi.

Dokumentissa Morrison ja Kipnis eivät kuitenkaan käytä huumoria aseenaan. Heillä on vilpitön halu selvittää taloustieteilijöiden ja bisnestoimijoiden kieltä ja käsitystä maailmanmenosta.

Kulutuskriittiset ikäihmiset tapaavat asiantuntijoita, jotka esittelevät vaihtoehtoisia taloustieteen malleja. He yrittävät myös saada Maailmanpankin ja yritysten edustajia langan päähän.

Itsekin aktiivisesti politiikassa toiminut sosiaalityön emeritaprofessori Leena Eräsaari törmäsi Raging Grannies -ilmiöön jo kaksikymmentä vuotta sitten. Hän teki silloin tutkimusta moderneista mummoista.

"Tämän Seattlen-porukan idea on ollut vastustaa suuryrityksiä. Dokumentti näyttääkin sen, mikä niiden valta on ja missä niiden arvot ovat", Eräsaari sanoo.

Kun Morrison on dokumentissa kiivennyt lavalle esittämään kysymyksensä, tapahtuman juontaja yrittää lyödä tilanteen vitsiksi. Salin ulkopuolella yksi järjestäjistä – jonka kasvot eivät osu kameraan – käy toivottamassa Morrisonille pikaista kuolemaa kadulla. Ikä ei takaa kunnioitusta.

Eräsaari uskookin, että Morrisonin protestin nostattama ärtymys johtuu osittain tämän esittämästä kysymyksestä, mutta myös iästä ja sukupuolesta.

"Totta kai nämä kyseiset mummot itse haluaisivat, että syy heidän poistamiseensa olisi ennen kaikkea se heidän ajamansa asia. Ja kyllähän mielenosoituksissakin ihmisiä kielletään menemästä joihinkin paikkoihin. Niin meilläkin."

Emeritaprofessori sanoo, ettei hän itse ole uskaltanut mielenosoituksissa paljon mekkaloida.

Seitsemisen vuotta sitten Eräsaari kuitenkin perusti Raging Grannies -aktiivien inspiroimana Riiviömummo-ryhmän. Viime ajat hiljaiseloa viettäneen ryhmän lähtökohtana on erityisesti rauhantyö.

Håvard Bustnesin ohjaaman dokumentin päähenkilöt tulevat muun aktivisminsa rinnalla väistämättä kampanjoineeksi myös ikäsyrjintää vastaan.

Kipnis kärsii vaikeasta nivelreumasta, eikä aina voi osallistua tempauksiin. Molemmat naiset kulkevat kolmipyöräisellä sähkömopolla.

Silti he matkaavat Seattlesta New Yorkiin, vuokraavat sieltä asunnon ja kutsuvat asiantuntijoita keskusteluun.

"Vanhuuskeskustelu on usein lääketiedepainotteista", Eräsaari sanoo. "Vanhuus voi olla ruumiin heikkoutta, mutta se ei ole sairaus. Usein kuvitellaan, että on olemassa joku fyysinen raja, jonka jälkeen ihminen pitää laittaa sänkyyn. Mutta kun järki toimii, niin ihminen kykenee monenlaiseen tekemiseen, kuten dokumentin naiset."

Eräsaari uskoo, että ikänaisilla on myös omat, erityiset vahvuutensa aktivismin saralla.

"Naiset tavallaan kokevat koko ikänsä, että heitä ei oteta niin hirveän tosissaan. Ehkä siinä vaiheessa, kun hedelmällinen ikä alkaa olla ohitse eikä enää mieti, miltä näyttää miesten silmissä, häpeäkynnys muuttuu. Enää ei olisi syytä pelätä noloja tilanteita tai häpäisyä."

 

Teräsmummot talouskasvua tutkimassa Femillä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat