Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Se synkempi supersankaritarina

Radio ja TV
 
Netflix
Kaltoin kohdeltu sankari Daredevil saa kunnian käynnistää Netflixin ja Marvelin yhteisen suurhankkeen.
Kaltoin kohdeltu sankari Daredevil saa kunnian käynnistää Netflixin ja Marvelin yhteisen suurhankkeen. Kuva: Netflix
Arvio: toimintasarja
Daredevil, USA 2015
Katsottavissa maksullisessa Netflix-nettipalvelussa (netflix.fi)

Marvelin supersankareista Daredevil on perinteisesti saanut kolkon kohtelun. Hahmolla on aina ollut omat faninsa, mutta se on harvoin noussut Marvelin suosituimpien sarjojen joukkoon.

Daredevil koki lyhyen huippukauden 1980-luvulla, kun synkkien rikostarinoiden maestro Frank Miller kirjoitti ja piirsi sarjaa. Ben Affleck esitti hahmoa kehnossa elokuvassa, joka unohtui supersankaribuumin käynnistyttyä toden teolla.

Sekä elokuva että uusi tv-sarja perustuvat juuri Millerin ankaran väkivaltaiseen estetiikkaan. Netflixin tänään julkaisema kolmetoistaosainen Daredevil-sarja onkin rujointa Marvelia, mitä tähän saakka on nähty.

Sarja sijoittuu samaan kuvitteelliseen universumiin kuin The Avengers ja muut Marvel-elokuvat, mutta yhteydet ovat viitteellisiä. Tyyliltään se muistuttaa enemmän Christopher Nolanin Batman-filmejä. Vastaan ei tule avaruusolioita tai taika-aseita, vain veitsiä heiluttavia psykopaatteja ja pelolla hallitsevia rikollispomoja.

Sokea juristi Matt Murdock ( Charlie Cox ) auttaa New Yorkin Hell's Kitchenissä päivisin yhteiskunnan päähän potkimia ja kulkee öisin kokomustissa mukiloimassa rikollisia – ja ottaa samalla itsekin pataan vähän väliä. Onneksi apuna on muun muassa söötti sairaanhoitaja Claire Temple ( Rosario Dawson ).

Kemikaalionnettomuudessa näkönsä menettäneen Murdockin muut aistit ovat herkistyneet, joten pimeys toimii taistelutilanteissa hänen edukseen. Katsojan kannalta se valitettavasti tarkoittaa sitä, että iso osa toiminnasta on pimeää suttua. Paikoin mätkintä on tosin uskottavampaa kuin tv-sarjalta voisi odottaa. Taistelijat uupuvat ja iskut tuntuvat.

Sarjan väkivalta on pahimmillaan jopa inhottavan brutaalia. Sankariksi Murdock liikkuu varsin harmaalla alueella kidutuksen ja murhan suhteen.

Daredevil on osa sarjakuvakustantamosta viihdejätiksi kasvaneen Marvelin ja Netflixin suurta yhteisponnistusta. Matt Murdock saa lähitulevaisuudessa seurakseen muita Marvelin kakkosketjulaisia. Kung-fu-sankarit Luke Cage ja Iron Fist sekä supersankarista yksityisetsiväksi siirtynyt Jessica Jones ovat Daredevilin lailla katutason alamaailman kauhuja.

Kun kaikki neljä hahmoa on esitelty omissa sarjoissaan, ne on määrä yhdistää minisarjaan Defenders-sankaritiimiksi. Daredevilin perusteella hankkeella on kaikki eväät onnistumiseen. Kolmetoista jaksoa on yllättävän toimiva mitta arkisemmalle ja "realistisemmalle" supersankaritarinalle. Daredevilin taustatarina saa kehittyä takaumina pääjuonen lomassa, ja Hell's Kitchenin naapuruston asukkaista ehtii tulla tuttuja.

Daredevil on Netflixin sankarikatraasta kuitenkin kiistatta kuuluisin, ja sen tyylitelty synkkyys ei välttämättä sovi muihin sarjoihin. Mutta sentään Marvel on nyt osoittanut pystyvänsä muuhunkin kuin karkkiväreihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat