Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Puheessa pitää päästä pintaa syvemmälle"

Peter "Norppa" Norrby ei ole 30 vuodessa muuttanut tyyliään

Radio ja TV
 
Mitro Härkönen
Peter Norrbyn radioura alkoi 1980-luvulla Radio Citystä.
Peter Norrbyn radioura alkoi 1980-luvulla Radio Citystä. Kuva: Mitro Härkönen

Muistan lapsuudestani helsinkiläisen paikallisradion nimeltä Radio City. Sieltä tuli arkisin Peter " Norppa " Norrbyn ohjelma Norppa kuivilla.

Nykyään Radio Helsingissä pyörivä Norpan maailma kuulostaa varsin samanlaiselta. Norrbyn ei ole tarvinnut muuttaa tyyliään, jonka peruselementit ovat persoonalliset musiikkivalinnat ja mielipiteelliset juonnot.

Norrby on valinnut aina itse soittamansa musiikin.

"Biisivalinnat pitää pystyä perustelemaan, ja puheessa pitää päästä pintaa syvemmälle. Yritän tuoda vakavia asioita esiin viihteen muodossa", toimittaja linjaa.

Ennen radiouraansa Norrby työskenteli levykaupoissa ja yritti opiskella. Kuten monet muutkin 1980-luvulla aloittaneet radiotoimittajat, Norppa soitti aikoinaan levyjä myös klubeilla.

"En kuitenkaan kovin paljon, sillä viihdyin ravintoloissa paremmin asiakkaana."

Radio Cityn ensilähetyksestä tulee vappuna kuluneeksi 30 vuotta. Alussa kaupallisen radion toimittajilla oli tekemisen vapaus ja resursseja riitti. "Ainutlaatuiseksi" aikaa kuvaa Norrbykin.

Suomessa on edelleen radiokanava nimeltä Radio City, mutta sillä ei ole mitään tekemistä alkuperäisen kanssa.

"Kun City myytiin Mikki Hiirelle, pakenin Yleen. Paradoksaalisesti 80-luvulla konservatiivisuuden linnakkeena pidetty Yle olikin nyt ainoa paikka, jossa sai tehdä omanlaistaan ohjelmaa", Norrby sanoo. Ja Mikki Hiirellä hän viittaa Radio Cityn ostaneeseen ylikansalliseen SBS-mediakonserniin.

Ylellä Norrby ehti kiertää peräti kolmella kanavalla – Radiomafiassa, YleQ:ssa ja Radio Suomessa –, kunnes löysi tiensä Radio Helsinkiin. Sinne on päätynyt monta muutakin kaupallisen radion konkaria, jotka eivät halua tehdä lähetysvirtatyyppisiä formaattiohjelmia.

Norpan maailma -ohjelmassa on persoonallinen rytmitys. Usein siinä soi useita biisejä peräkkäin, ja niitä seuraa pitkä pätkä puhetta. Yksi Peter Norrbyn rakkaista aiheista on elokuvat.

"Populaarikulttuurin kautta pystyy kommentoimaan nykyaikaa", hän kuvailee. Lähetykset ovat suoria, eikä niissä ole varsinaista käsikirjoitusta.

Yhtenä nykyisistä ihanteistaan Norrby mainitsee Bob Dylanin 2000-luvun alussa Sirius XM-satelliittikanavalle toimittaman Theme Time Radio Hour -ohjelmasarjan, joka on edelleen kuunneltavissa internetissä.

Valitettavasti 56-vuotiaan radiotyöläisen tekemisiä varjostaa jälleen kerran epävarmuus. Monet aiemmista radiokanavista ovat kadonneet tai menettäneet persoonallisuutensa, eikä talousvaikeuksissa rämpivän Radio Helsinginkään tulevaisuus ole turvattu. "Mainonnan ansaintalogiikkaa ei vain ole saatu toimimaan", Norrby suree.

Ideoita hänellä kuitenkin on edelleen. " Ruben Stillerin kanssa ideoimme ohjelmaa, jossa puhuttaisiin sekä suomea että ruotsia, kunhan joku ostaisi sen."

 

Norpan maailma Radio Helsingissä klo 12.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat