Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhli jokaista televisiolähetystä

Radio ja TV
 
Juhani Karila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Kuvittele, miten käsikirjoittaja laatii True Detectiven toisen kauden ensimmäisen jakson dialogia, Walking Deadin maskeeraaja maalaa zombin esittäjältä nenää irti, ohjaaja maanittelee tähtinäyttelijäänsä ulos vessasta, valaisija suuntaa lamppuja Game of Thronesin valtaistuimeen, graafikko säätää tietokoneella räjähdysefektiä Transformers-elokuvaan – ja miten pahuksen hyviä he kaikki ovat työssään.

Seuraavaksi kuvittele äijä. Äijä istuu harmaassa, valottomassa kopissa ja vääntää vipua. Liukuhihna nytkähtää liikkeelle. Miljoonien eurojen arvoiset sarjat ja elokuvat etenevät hihnalla, joka pudottelee teokset yksitellen kuiluun, jossa metalliset leuat jauhavat niistä maratoneja ja teemailtoja.

Jauhettuaan ainesta kylliksi leuat työntävät tavaran ahtaan aukon läpi, jonka nimi on televisio.

Tankea pökäle työntyy televisiosta olohuoneeseesi. Se on kiinteä, katkeamaton. Sen maali on pääkoppasi. Pökäle tähtää silmiesi väliin vääjäämättömällä varmuudella.

Sellaista nerokkuutta, niin suurta työtuntien määrää ei olekaan, jota ruutu ei onnistuisi taikinoimaan turruttavaksi yhdentekevyydeksi.

Näkymättömät puskutraktorit työntävät tilannekomedioita ja saippuaoopperoita valtaviksi läjiksi alkuiltoihin. Kanavasurffauksen taustalla kaikuu talk show -ohjelmien nauru.

Selaat kanavia sitten millä tahansa hetkellä vuorokaudesta, jollain kaistalla tulee vastaan sinisävyinen studio, jonka kiiltävän pöydän takana kravattijätkä nojautuu eteenpäin ja nauraa.

Ja kopissa äijä haukottelee ja veivaa vipua. Yhä lisää upeaa liikkuvaa kuvaa vatkautuu naurun ja säätiedotusten sekaan.

Siksi: Vastusta pökälettä! Juhli jokaista tv-lähetystä! Kun avaat television, avaa se tositarkoituksella, korkkaa samalla samppanjapullo tai Pommac. Kohota malja kaikille tekstittäjille ja lavastajille, myös matalapainetta manaavalle Mette Mannoselle. Ota lopputekstit nauhalle ja katso niitä hidastetusti. Lausu tekijöiden nimiä ääneen.

Ja kun lopputekstit päättyvät, laita televisio kiinni.

Juhani Karila juhani.karila@gmail.com
Twitter: @JuhaniKarila
Kirjoittaja yrittää muistaa, että telkkariakin pitää käsikirjoittaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat