Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalervo Palsasta etäisesti assosioiden

Pekka Lehdon näkemystä Kittilän suuresta taiteilijasta koostettiin pitkään, mutta se jäi torsoksi

Radio ja TV
 
Yle
Kalervo Palsan elämänvaiheiden rinnalla seikkailee Tex Willer -hahmo kumppaneineen. Elokuvan pääosissa ovat muun muassa Antti Raivio (vas.), Markku Peltola sekä Palsaa tulkitseva Janne Reinikainen.
Kalervo Palsan elämänvaiheiden rinnalla seikkailee Tex Willer -hahmo kumppaneineen. Elokuvan pääosissa ovat muun muassa Antti Raivio (vas.), Markku Peltola sekä Palsaa tulkitseva Janne Reinikainen. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Kalervo Palsa ja Kuriton käsi ★★
Suomi 2014
Ohjaus Pekka Lehto
Pääosissa Janne Reinikainen, Maria Järvenhelmi, Markku Peltola, Antti Raivio, Tiina Weckström
TV1 klo 21.05

Ohjaaja Pekka Lehdon ehkä mieleenpainuvimmat elokuvat ovat olleet dokumenttia ja fiktioita, oikeastaan fantasiaa, yhdistelleet henkilökuvat The Real McCoy (1998) ja Tango Kabaree (2001). Jälkimmäisessä päähenkilönä säteili Aira Samulin.

Palsa-elokuva on puhdasta fiktiota, mutta jos kittiläläinen taiteilija Kalervo Palsa (1947–1987) olisi ollut hengissä, hän olisi saattanut päätyä oman elokuvansa päähenkilöksi ja Pekka Lehdon ohjattavaksi.

Omien sanojensa mukaan Lehto yritti tehdä elokuvan, jollaisen Kalervo Palsa itse olisi ehkä halunnut ohjata.

Lehto on kohteensa tapaan omalaatuinen taiteilijapersoona, mutta Palsa on ollut hänellekin iso pala nieltäväksi.

Lehdon näkemys on etäinen ja kesy siitä huolimatta, että elokuvassa viitataan raiskaamiseen, homoseksuaalisuuteen ja muihin Palsan käsittelemiin teemoihin.

Elokuva on valmistunut monen mutkan kautta, mistä kertoo sekin, että yksi päänäyttelijöistä, Markku Peltola, kuoli jo 2007.

Ensi-ilta lykkääntyi vielä viime metreillä, ja valmis elokuva jäi epämääräisesti 70-minuuttiseksi. Elokuvan alkuperäinen käsikirjoittaja on ollut Iiro Küttner.

Hajanaisista kohtauksista voi tunnistaa Kalervo Palsan elämänvaiheita lapsuudesta kuolemaan, ja henkilöinä nähdään hänen läheisiään.

Kronologian rinnalla seikkailee Tex Willer -hahmo kumppaneineen, joilla viitataan Palsan sarjakuvauraan. Maalausten ohella Palsa teki sarjakuvia ja elätti välillä itseään myös tekstityksillä.

Lehdolla on ollut kunnianhimoinen tavoite kuvata luovan ihmisen tajuntaa elokuvan keinoin, kuten hän teki juuri Real McCoyssa ja Tango Kabareessakin.

Palsassa hän ja kuvaaja Kasimir Lehto maalailevat komeita kuvia, joissa voi nähdä yhteyksiä Palsan töihin.

Elokuva kulkee assosiaatiosta toiseen, kuin unessa tai humalassa.

Palsan taiteen voima on häkellyttävässä suoruudessa ja estottomuudessa.

Elokuvassa hän sanoo, että kaikki suuret taidemaalarit ovat tehneet kuvia kuolemasta, väkivallasta ja seksistä – itselleen. "Maailma, semmoisena kuin sen ymmärrämme, pohjautuu runkkauskuviin."

Jokainen voi miettiä, soveltuuko Palsan näkemys kaikkeen taiteeseen. Tai vain miesten taiteeseen.

Valitettavasti Palsan ajatukset jäävät elokuvassa irrallisiksi, eikä niistä kasva yhtenäistä kaarta. Lehdon elokuva kiertää arkaillen niitä aiheita, joihin Palsa olisi käynyt käsiksi mitään häpeämättä.

Janne Reinikainen on onnistunut valinta ristiriitaisen taiteilijan rooliin, ja Maria Järvenhelmi keskeisessä naisroolissa yrittää tuoda mukaan toisenlaista särmää miesjoukon keskelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat