Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huhut selviytymisestä vahvistivat legendaa

Butch Cassidyn ja Sundance Kidin kiehtova tarina kerrotaan faktoihin pitäytyen

Radio ja TV
 
Yle
Hurjaa joukkoa potretissa: Harry "Sundance Kid" Longabaugh (vas.), William "News Carver" Carver, Benjamin "Tall Texan" Kilpatrick, Harvey "Kid Curry" Logan ja Robert Leroy "Butch Cassidy" Parker.
Hurjaa joukkoa potretissa: Harry "Sundance Kid" Longabaugh (vas.), William "News Carver" Carver, Benjamin "Tall Texan" Kilpatrick, Harvey "Kid Curry" Logan ja Robert Leroy "Butch Cassidy" Parker. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Viimeiset lainsuojattomat
Butch Cassidy and the Sundance Kid, USA 2014
Ohjaus John Maggio
TV1 klo 19.00

Villin lännen viimeisten villien vuosien lainsuojattomat Butch Cassidy ja Sundance Kid muistetaan etenkin elokuvan Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat (1969) kautta. George Roy Hillin ohjaama kaveruswestern onnistui Paul Newmanin ja Robert Redfordin rennon yhteiskarisman kannattelemana.

Suorastaan ikoninen westernissä on viimeinen kuva, joka pysähtyy, kun bolivialaisten sotilaiden piirittämät Cassidy ja Sundance rynnistävät kohti varmaa kuolemaa. Läheskään näin runollisena ei piirry kaksikon kohtalon hetki dokumentissa Viimeiset lainsuojattomat, joka nähdään TV1:ssä tänään.

Butch Cassidyna myöhemmin tunnettu Robert Leroy Parker syntyi Utahissa köyhään mormoniperheeseen vuonna 1866. Hän ryhtyi karjapaimeneksi ja tutustui karjavaras Mike Cassidyyn. Tältä hän lainasi lainsuojattomaksi ryhdyttyään uuden sukunimensä.

Sundance Kid puolestaan oli alkujaan Harry Alonzo Longabaugh Pennsylvanian osavaltiosta. Hupaisaa legendan synnyn kannalta on, että Longabaugh'n lähtöön idästä kohti lännen seikkailuja vaikutti lännentarinoiden lukeminen. Liikanimi tarttui wyomingilaisessa Sundancen vankilassa vietettyinä kuukausina.

Kuuluisan parivaljakon vaiheet kerrotaan dokumentissa tiiviisti. Ohjaaja John Maggio on päättänyt pitäytyä faktassa, tai vähintään lähes varmassa tiedossa, mikä on ratkaisuna perusteltu. Poikkeuksellinen tositarina ei tarvitse muuta.

Cassidyn ja Sundancen elämänkohtaloissa kuitenkin kiehtoo myös se, mitä ei tiedetä, ja jolla yhä spekuloidaan.

Dokumentin lopussa kerrotaan, että välittömästi vuoden 1908 kohtalokkaan piirityksen jälkeen alkoivat kiertää tarinat Cassidyn ja Sundancen selviytymisestä.

Nykypäivän "tietoihin" lukeutuu, että Cassidyn sisar Lula Parker Betenson (1884–1980) väitti veljensä palanneen Etelä-Amerikasta, kuolleen vuonna 1937 ja makaavan salaisessa haudassa.

Dna-testillä on pyritty selvittämänä sitä, oliko vuonna 1936 Utahissa kuollut Sundancen näköinen William Henry Long todellisuudessa Sundance Kid. Tätä ei saatu todistettua.

Bolivialaiselta kirkkomaalta, jonka nimettömiin hautoihin Cassidy ja Sundance mitä ilmeisimmin kuopattiin, on yritetty etsiä sopivaa dna:ta. Sitä ei ole löytynyt.

Oleellisen dokumentti sanoo kuitenkin tästäkin asiasta: huhut selviytymisestä vahvistivat legendaa ja tarjosivat lohtua niille, jotka eivät halunneet uskoa villin lännen lopullisesti kadonneen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat