Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karjakon pokka petti vain kerran

Radio ja TV
 
Seppo Sarkkinen Yle
Iltalypsyn Karjakon (Liisa Rimpiläinen) katseesta tuli tavaramerkki.
Iltalypsyn Karjakon (Liisa Rimpiläinen) katseesta tuli tavaramerkki. Kuva: Seppo Sarkkinen Yle

Poliitikkojen kustannuksella pilaillut Iltalypsy oli 1990-luvulla yksi Ylen suurista menestyksistä. Se keräsi lauantai-iltaisin miljoona katsojaa ja uusinnalla puolet päälle.

Uutislähetystä jäljitelleestä satiirista jäivät historiaan muun muassa ankkurit Leila Toroskainen ( Eeva Litmanen ) ja Mika Wirta ( Heikki Määttänen ) sekä tietysti kuvien päällä tepastellut lypsylehmä.

Mutta ohjelman suurin tähti oli sen loppukevennyksen toimittaja, kansallispukuinen ja palmikkopäinen Karjakko, joka auttoi poliitikkoja tekemään itse itsestään naurettavia. Vahingossa, tahattomasti.

"Kehitimme sen täytehahmoksi, sillä viikon aikana kuvattu uutismateriaali ei riittänyt koko ohjelmaan", kertoo Karjakkoa esittänyt Liisa Rimpiläinen, joka oli myös toinen sarjan ohjaajista ja yksi käsikirjoittajista.

Karjakko oli Iltalypsyn (1993–2001) ainoa ruutuhahmo, joka kohtasi poliitikkoja kasvokkain ja yleensä silmiä pyöritellen. Tulkinnanvaraisesta eleestä tuli lopulta Karjakon tavaramerkki.

"Katso mua sillä tavalla, huutelivat jotkut kadulla. Se oli aika perverssiä", Rimpiläinen muistelee nauraen. Hän kertoo tavanneensa haastateltavansa aina rooliasussa, sillä hän halusi pitää kiinni Karjakon illuusiosta.

Haastattelusarjan alussa poliitikot esittelivät vaiteliaalle Karjakolle jonkin mieluisan esineensä, vakavasti ja viattomasti. Mutta julkisuus osoittautui lopulta liian vietteleväksi, itsensä häpäisyn hinnalla.

"He alkoivat miettimällä miettimään, mitä kummaa voisivat tarjota. Jouduimmekin joskus hylkäämään ehdotuksia."

Tänään uusittavassa Iltalypsy-remixissä (1996) poliitikot kertovat muun muassa keräämistään kirveistä, napeista, pillerirasioista ja seinälautasista.

Koosteessa on myös pätkä, jossa hatuistaan kertova Tarja Halonen esittelee Hessu Hopon päätä jäljittelevää lippistään.

"Karjakkona minulla oli hyvä pokka, mutta silloin naurahdin. Ainoan kerran Iltalypsyn historiassa", Rimpiläinen sanoo.

 

Elävä arkisto: Iltalypsy Teemalla klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat