Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italia rynnii tv-markkinoille

HBO otti ohjelmistoonsa uuden suuren luokan italialaissarjan, joka kuvaa 1990-luvun poliittista käännekohtaa Milanossa ja Roomassa

Radio ja TV
 
HBO
Yksi 1992-sarjan keskeisistä hahmoista on Don Draperin kaltainen uraohjus mainosmies Leonardo Notte. Häntä esittää koko sarjan ideoinut näyttelijä Stefano Accorsi.
Yksi 1992-sarjan keskeisistä hahmoista on Don Draperin kaltainen uraohjus mainosmies Leonardo Notte. Häntä esittää koko sarjan ideoinut näyttelijä Stefano Accorsi. Kuva: HBO
Arvio: draamasarja
1992, Italia 2015
Ohjaus Giuseppe Gagliardi
Käsikirjoitus Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi, Stefano Sardo
Pääosissa Stefano Accorsi, Tea Falco, Domenico Diele, Guido Caprino, Miriam Leone, Alessandro Roja
Katsottavissa maksullisessa HBO Nordic -nettipalvelussa (hbonordic.fi)

Italia on Ranskan tapaan nouseva kansainvälisten tv-draamojen tuottaja. Komisario Montalbanon kaikki tietävät, mutta uudempaakin on jo tarjolla. Camorran miehet nähtiin vastikään Suomessa Teemalla.

Uutuussarja 1992 on tavallaan poikinut Camorran miehistä. Tuottajana on tässäkin Sky Italia, ja sarjan alkuperäinen idea on peräisin näyttelijä Stefano Accorsilta, joka esitti pääosaa Camorran miehissä.

HBO on keksinyt italialaisten potentiaalin, eikä syyttä. 1992 on visuaalisesti komea ja trendikäs, kaikin puolin HBO:n tasoa.

Sarjaa markkinoidaan Italian House of Cardsina, ja amerikkalaiset vaikutteet ovat tosiaan ilmeisiä. Kuvaus tuo mieleen myös karumman The Boss -sarjan.

Pieni kertaus Italian lähihistoriaa on tarpeen. 1990-luvun alussa maan hallitus käynnisti laajan korruption vastaisen kampanjan, jota kutsuttiin nimellä Puhtaat kädet. Kuuluisin tapaus oli niin sanottu Tangentopoli-lahjusskandaali, jota sarjassakin kuvataan.

Noiden vuosien tapahtumat muodostuivat käännekohdaksi, jonka jälkeistä aikaa kutsutaan nykyään toiseksi tasavallaksi. Vuoden 1994 parlamenttivaaleissa nousi valtaan mediamoguli Silvio Berlusconi.

1992-sarja alkaa Milanosta, jossa kampanja etenee lupaavasti. Samaan aikaan lama puree yritysmaailmassa. Yksi sarjan päähenkilöistä, Mad Menin Don Draperin tyyppinen urallaan nouseva mainosmies Leonardo Notte (Accorsi) vakuuttaa sarjan alussa, että 1980-luku on mielentila, joka voi jatkua ikuisesti.

Notte muistuttaa Draperia myös siinä, että tälläkin ristiriitaisella komistuksella on salaisuuksia menneisyydessään.

Toinen keskeinen hahmo on nuori poliisi Luca Pastore ( Domenico Diele ), joka suorittaa salaa henkilökohtaista kostoretkeään lääketehtaan johtajaa Michele Mainaghia ( Tommaso Ragno ) vastaan.

Päähenkilöitä on kaikkiaan kuusi, naisia heistä on kaksi: Mainaghin tytär Beatrice ( Tea Falco ) ja tv-urasta haaveileva Veronica ( Miriam Leone ).

Sarja sekoittaa tosiasioita ja kuvitteellisia henkilöitä. Muun muassa Pastoren pomo, syyttäjä Antonio Di Pietro, on todellinen henkilö. Katsoja ei valitettavasti voi tietää, mitkä yksityiskohdat viittaavat todellisuuteen, sillä sarja on tehty ensisijaisesti italialaiselle yleisölle.

HBO:n kääntäjäkään ei auta katsojaa. Oikeistopuolue Pohjoisen liitosta käytetään koko ajan italiankielistä muotoa Lega Nord, vaikka suomenkielinen nimitys on jo aikoinaan vakiintunut.

Sarjan alussa taiteellinen vaikutelma ylikorostuu. Vähitellen juonikudelmat alkavat hahmottua, ja henkilötkin nousevat paremmin esiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat