Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tv-formaattien Suomi-versioiden tekijä: "En minä päättänyt, että juotan osanottajat joka ilta känniin"

Käsikirjoittaja Outi Keskevaari tietää kokemuksesta, miten menestynyt viihdeohjelmasarja kääntyy suomeksi

Radio ja TV
 
Martta Kaukonen
Liv
Yhdysvaltalaiseen formaattiin perustuva deittiohjelma Temptation Island Suomi kuvattiin Thaimaassa. Meneillään on allasseremonia.
Yhdysvaltalaiseen formaattiin perustuva deittiohjelma Temptation Island Suomi kuvattiin Thaimaassa. Meneillään on allasseremonia. Kuva: Liv

Selviytyjät, Vaimot vaihtoon, Hell's Kitchen Suomi, Dance, Temptation Island Suomi. . .

Käsikirjoittaja Outi Keskevaarin ansioluettelo on melkoinen. Hän on ollut viimeisen 15 vuoden ajan muokkaamassa maailman tunnetuimmista tosi-tv-sarjoista kotimaisia versioita.

Millaista sarjan käsikirjoittaminen jenkkiformaatin pohjalta oikein on?

Kaikki lähtee liikkeelle vähintään satasivuisesta läpyskästä, formaattiraamatusta. Siihen on listattu sarjan tuotantoon liittyviä yksityiskohtia. Hyvä raamattu neuvoo esimerkiksi, mitä tehdä, jos kuvauksissa syntyy ongelmatilanteita. Usein kirjasta ei kuitenkaan ole juuri hyötyä käsikirjoittajalle.

"En ole aina edes lukenut koko vihkoa. Paljon enemmän oppii katsomalla formaatin eri versioita", Keskevaari sanoo. Temptation Island Suomi -sarjaa tehdessään hän katsoi paitsi sarjan jenkkiversion myös italialaisen ja ranskalaisen. Italiassa yksi kausi on vain viiden jakson mittainen, ja jokainen jakso kestää kaksi ja puoli tuntia.

"Mitä omanlaisemman version kukin maa saa tehdä, sitä parempaa jälkeä tulee", Keskevaari tiivistää.

"Varsinaisesti käsikirjoittaminen on yllätyksiin reagoimista", käsikirjoittaja Outi Keskevaari sanoo.
"Varsinaisesti käsikirjoittaminen on yllätyksiin reagoimista", käsikirjoittaja Outi Keskevaari sanoo.

Versioita tehdäänkin hyvin itsenäisesti. Joskus on kuitenkin järkevää pyytää jeesiä.

"Selviytyjien kuvauksissa meillä oli mukana formaatin haltijan edustaja. Hän ei kytännyt, mitä teemme, vaan tarjosi apuaan. Pulmatilanteissa oli todella hyödyllistä turvautua ammattilaiseen, joka oli tehnyt samaa ohjelmaa 20 vuotta."

Vaikka usein niin luullaan, formaattien omistajat eivät vahdi eri versioiden tekemistä. Keskevaari ei ole koskaan saanut Yhdysvalloista noottia eikä usko saavansakaan. Formaattien tekeminen on hänen mukaansa vain helpottunut vuosien saatossa.

"Kun vuonna 2000 suunnittelimme kotimaista Suurta seikkailua, pelkäsimme koko ajan, että formaatti muistuttaa liikaa Selviytyjiä. Nyt on Voice of Finland, Idols ja X-Factor, eikä kukaan mieti, ovatko ne liian samanlaisia."

Ihmiset katsovat nykyisin tosi-tv:tä niin paljon, että he alkavat käyttäytyä ohjelmassa opitun kaavan mukaan. Keskevaari mainitsee esimerkkinä Temptation Island Suomen  Ritan ja Akin, jotka selvästi tulivat tekemään sarjan jenkkiversiota. "Heille oli iso yllätys, millaista ohjelman teko oikeasti on", Keskevaari kertoo.

"Sanon aina jo ensimmäisellä kerralla, kun tapaan osallistujat, että telkkarissa ei voi vetää mitään roolia. Enemmin tai myöhemmin on nahka paljaana."

Konkarina Keskevaari tietää, ketkä putoavat tosi-tv-kilpailuista ensimmäisinä: ne, jotka eivät ole mukana omana itsenään.

Käsikirjoittajan on turha yrittää saada osallistujia näyttelemään valitsemiaan kohtauksia saati kirjoittaa heidän suihinsa repliikkejä. "Siitähän tulisi maailman kauheinta kesäteatteria!"

Keskevaarin mukaan deittiohjelman käsikirjoitus lähtee osanottajien valinnasta. Silloin voi yrittää ennustaa, kuka kiinnostuu kenestäkin.

"Voi myös yrittää miettiä, kenestä tulee porukan pelle. Mutta varsinaisesti käsikirjoittaminen on yllätyksiin reagoimista. Sen takia käsikirjoitukset laaditaan viime tingassa paikan päällä."

Parhaiten käsikirjoittaja tutustuu osallistujiin muualla kuin hakuraadissa. "Temptation Island Suomessa pääsin käymään kaikkien pariskuntien luona. Ihmisistä saa parhaan käsityksen, kun he syövät keittiössään makaronilaatikkoa."

Itse ohjelmaa katsoessa tulee mieleen, ettei käsikirjoittajan ole tarvinnut tehdä mitään, kunhan ilmainen viina vain on virrannut. Draamaa syntyy kuin itsestään. Keskevaaria tämä huvittaa.

"No onhan Temppari puoliksi Big Brother. Mutta en minä ollut päättänyt, että juotan osanottajat joka ilta känniin. Porukka oli Thaimaassa lomalla, joten pakkohan heidän oli antaa juoda. Kyllä sillä tavalla saa Suomessa sisältöä", hän naurahtaa.

"Mutta on minulla muitakin keinoja."

 

Temptation Island Suomi Livillä klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat