Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HBO:n komediasarjassa Yhdysvaltain varapresidentti vierailee Helsingissä, jonka haluaisi lähtiessään räjäyttää ilmaan

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Yhdysvaltain varapresidentti Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus, vas.) saa Suomen pääministeriltä Minna Häkkiseltä (Sally Philips) lahjaksi Angry Birds -kellon.
Yhdysvaltain varapresidentti Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus, vas.) saa Suomen pääministeriltä Minna Häkkiseltä (Sally Philips) lahjaksi Angry Birds -kellon. Kuva: Yle

Suomen pääministerin aviomies Osmo Häkkinen ja Yhdysvaltain varapresidentti Selina Meyer jakavat ystävällisen savukehetken kesken virallisen vastaanoton, kunnes Häkkinen käyttäytyy sopimattomasti. Suomen vetovoima varapresidentin silmissä laskee entisestään. Myöhemmin hän vitsailee ottavansa käyttöön Yhdysvaltain ydinasearsenaalin vain hävittääkseen pienen pohjoisen maan.

Amerikkalaisen komediasarjan Rouva varapresidentti tämän illan jakso sijoittuu Helsinkiin.

"Useinhan tv-sarjoissa käytetään keksittyjä valtioita. Mutta nyt mukaan on valittu – miten sen kauniisti sanoisi – harmiton ja merkityksetön maa", tuumaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Yhdysvaltoihin perehtynyt Charly Salonius-Pasternak.

"Jos jakso olisi kirjoitettu Britanniaan tai Ranskaan, vitsejä olisi jouduttu miettimään vähän enemmän." Salonius-Pasternak ei usko, että Ranskan tai Britannian kohdalla olisi vitsailtu maan räjäyttämisestä.

Helsinki sopii sarjan tarkoituksiin hyvin. Sarjan huumori kumpuaa pitkälti nimihahmon asemasta vallan ytimen ulkopuolella. Siinä missä USA:n presidentti käyttää todellista valtaa, varapresidentillä on vain näennäistä auktoriteettia. Ja kävihän varapresidentti Joe Biden Suomessa 2011.

"Tämä sarja ei ota itseään niin vakavasti kuin West Wing tai House of Cards. Mutta juuri huumorin kautta sarja voi kertoa ehkä enemmän Washingtonin ilmapiiristä, avata niitä hulluuksia ja paljastaa sen, miten joku pieni detalji voi saada järjettömät mittasuhteet", Salonius-Pasternak uskoo.

Yle
Valtiovierailu saa helsinkiläiset kadulle osoittamaan mieltään.
Valtiovierailu saa helsinkiläiset kadulle osoittamaan mieltään.

Sarjan luoja, skotlantilainen Armando Iannucci on aiemmin kuvannut brittipolitiikkaa satiirisessa Politiikan nappula -sarjassa. Siirtymä Yhdysvaltoihin on onnistunut. Salonius-Pasternakin mukaan sarjan piikikäs dialogi kuvaa hyvin amerikkalaista suoruutta, vaikka ampuukin herkullisesti yli.

Ehkä suomalaisten oudossa huumorintajussakin on totuuden siemen. Pääministeri Minna Häkkistä ja hänen miestään Osmoa näyttelevät brittikoomikko Sally Phillips ja kanadalainen Dave Foley tekevät mainiota työtä hieman töksähtelevinä suomalaisina.

"Jos olisin poliitikko ja miettisin tätä sen kannalta, että nähdäänkö Suomen kuuluvan länteen ja Eurooppaan vai itään, tämähän on hyvä. Siitähän olisi voitu tehdä joku itäeurooppalainen Neuvosto-Suomi – ja varmaan sekin olisi ollut hauska", Salonius-Pasternak arvioi.

Julia Louis-Dreyfusin näyttelemä Selina Meyer on Helsingissä solmimassa kauppasopimusta. Ensitapaamisella pääministerin kanssa he vaihtavat lahjoja lehdistön edessä. Selina Meyer saa Angry Birds -kellon, jota saattelevat pääministerin totisen ylpeät sanat Suomesta ohjelmistosuunnittelun pioneerina. Tästä maabrändityöryhmä olisi mielissään.

Osmo Häkkisestä ei niinkään.

"Se, että pääministerihahmoksi oli valittu nainen, sopii hyvin kuvaan tasa-arvoisesta Suomesta, mutta sitä oli haluttu tasapainottaa tällaisella hahmolla. Syntyi ehkä oikeampi, ei niin kiillotettu Suomi-kuva", Salonius-Pasternak arvelee.

HBO Nordicilla starttasi tällä viikolla Rouva varapresidentin uusin kausi. Sen edetessä näyttelijäjoukkoon liittyy mukaan tohtori Housena tunnettu britti Hugh Laurie.

Helsingin sijaan uudella kaudella matkataan Teheraniin. Selina Meyerin passi saa ulkopoliittisesti merkittävämpiä leimoja.

 

Rouva varapresidentti -sarjan Helsinki-jakso TV1:ssä klo 18.15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat