Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapinallisesta kypsyi klassikko

Miten The Whon komea Quadrophenia syntyi ja miten se soi 30 vuotta myöhemmin? Se kuullaan tänä iltana Teemalla.

Radio ja TV
 
Yle
Roger Daltrey eläytyy Quadrophenian tunnelmiin. The Who esitti vuonna 2013 rockoopperansa kokonaisuudessaan ja visualisoituna Lontoon Wembley Arenalla.
Roger Daltrey eläytyy Quadrophenian tunnelmiin. The Who esitti vuonna 2013 rockoopperansa kokonaisuudessaan ja visualisoituna Lontoon Wembley Arenalla. Kuva: Yle
Arvio: musiikkiohjelma
Rockin klassikkolevyt: Quadrophenia
Quadrophenia – Can You See The Real Me? Britannia 2012
Teema klo klo 21.00
The Who – Quadrophenia Live
Britannia 2013
Teema klo 22.00

Klassiseen musiikkiin erikoistunut maailmankuulu Deutsche Grammophon julkaisee kesäkuussa levyn Classic Quadrophenia. Voisi luulla, että se on hifisteille tehty nelikanavainen orkesteriteos. Eipä ole.

Erisnimi Quadrophenia viittaa kitaristi Pete Townshendin säveltämään ja sanoittamaan "rockoopperaan", jonka lontoolainen rockin ykkösyhtye The Who sai levytettyä monien vaiheiden jälkeen vuonna 1973.

Ja todellakin, nuoren kapinallisen Jimmyn kujanjuoksusta kertova Quadrophenia-laulusarja on sovitettu nyt "oikeaksi klassiseksi" teokseksi. Sen esittävät tenorilaulaja, sinfoniaorkesteri ja noin sadan hengen kuoro.

Epäilen, että neljäkymmentä vuotta sitten tätä käännettä ei olisi osannut kuvitella edes poikkeuksellisen suuria kuvitteleva Townshend. Vaikka hän oli tehnyt aiemmin jo yhden rockoopperan, Tommyn (1969), sekä yrittänyt epätoivoisesti saada valmiiksi toisen samanmoisen, Lifehousen.

Tuplalevynä julkaistu alkuperäinen Quadrophenia (1973) sai tuoreeltaan hyvän vastaanoton, mutta sen esittäminen oli neljän muusikon voimin vaivalloista. Levyn myyntiä edistäneen kahden epäonnisen kiertueen jälkeen vaikutti vahvasti siltä, että vähän yli 80-minuuttinen Quadrophenia olisi omillaan levyllä eikä lavalla.

Seuraavan kerran The Who otti koko Quadrophenian kiertueohjelmistoon vasta vuonna 1996 ja kolmannen kerran 2012. Tänään Yle Live -sarjassa nähtävä The Who – Quadrophenia Live taltioitiin pitkän kiertueen viimeisessä konsertissa kesäkuussa 2013 Lontoon Wembley Arenalla.

Mikään ei korvanne konserttitilanteen yhteisöllisyyttä, mutta Quadrophenian erinomaista esitystä kehystävä runsas historiallinen kuvamateriaali on todennäköisesti parhaimmillaan juuri pienellä ruudulla, televisiossa.

Sitä paitsi, Townshendin teos oli jo itsessään kuvallinen ja elokuvallinen hahmotelma – jo ennen kuin siitä muokattiin vuoteen 1964 sijoittuva samanniminen pitkä elokuva (1979).

Konserttia ennen uusittavassa dokumentissa Rockin klassikkolevyt: Quadrophenia (2012) kerrotaan tarinan vaiheita syventäneen, tuplalevyn kanssa julkaistun mustavalkoisen valokuvasarjan tekemisestä. Monien kuvista tuttujen paikkojen lisäksi ohjaaja Matt O'Casey oli löytänyt haastateltaviksi jopa kaksi kuvissa esiintynyttä entistä teinityttöä.

Eniten tarinaa kuljettavat tietysti Townshend ja Who-yhtyeen laulaja Roger Daltrey, jotka puhuvat suhteestaan hyvin avoimesti, ketään säästelemättä. Kertomus Quadrophenia-levyn vaivalloisesta ja välejä entisestään kiristäneestä tekemisestä onkin tavanomaista kiinnostavampi, sillä kuvitteelliseen Jimmyn draamaan kiertyy koko ajan Who-yhtyeen oma todellinen draama.

Pakon edessä tarinasta puuttuvat lähes kokonaan rumpali Keith Moon (1946–1978) ja basisti John Entwistle (1944–2002).

Mutta konsertissa he pääsevät esiintymään Townshendin ja Daltreyn kanssa vielä kerran, videoituina: Entwistle hurjalla bassosoolollaan kappaleessa 5:15 ja Moon leikkimielisellä puhelaulullaan kappaleessa Bell Boy, jota ei Townshendin mukaan saisi tulkita koomiseksi eikä ainakaan koomisesti. Mutta hyperaktiivinen Moon vähät välitti hänen esitysohjeistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat