Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota jätti jälkensä populaarimusiikkiin

Radio ja TV
 
Dokumentti
Historia: Vietnamin sodan loppu
Last Days in Vietnam, USA 2015
TV1 klo 19.00

Monet Yhdysvaltojen käymät sodat ovat kotirintamalla synnyttäneet isänmaallisia lauluja. Esimerkiksi sisällissodassa pohjoisvaltiolaisia innoitti The Battle Hymn of the Republic (1862), ja ensimmäisen maailmansodan kestäessä sävellettiin God Bless America (1918).

Muutama vuosikymmen myöhemmin kaikki olikin jo toisin.

Yhdysvaltojen historiassa ei ole toista yhtä epäsuosittua konfliktia kuin Vietnamin sota, jossa amerikkalaiset olivat mukana 1964–1973. Noina vuosina syntyi kymmeniä nimenomaan sodanvastaisia lauluja. Niistä jotkut nousivat Creedence Clearwater Revivalin Fortunate Sonin (1969) tavoin suuriksi rockklassikoiksi.

Vuosi 1968 oli käännekohta: amerikkalaiset alkoivat käsittää, että sotaa ei ehkä voitettaisi. Avoin sodanvastaisuus teki Country Joen Woodstockissa 1969 esittämästä Feel-Like-I'm-Fixin'-to-Die-Ragista maanlaajuisesti suositun. Myös John Lennonin laulut Give Peace a Chance (1969) ja Imagine (1971) nousivat rauhanliikkeen hymneiksi.

Pop- ja rockmuusikoista poiketen countrymuusikot tukivat sotaa usein kuin vaistomaisesti, kuten Dave Dudleyn Vietnam Blues (1966) ja Johnny Wrightin Hello, Vietnam (1966) osoittivat. Vastaavat laulut tosin hiipuivat 1960-luvun loppuessa.

Sotaponnistuksille myönteiset megahitit voidaan itse asiassa laskea yhden käden sormin. Ne olivat ylikersantti Barry Sadlerin laulama Ballad of the Green Berets (1966) ja Merle Haggardin Okie from Muskogee (1969).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat