Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä työmies firmansa tuntee

Markku Heikkisen vaikuttava Talvivaaran miehet -dokumentti nähdään televisiossa tuoreeltaan

Radio ja TV
 
Yle
Talvivaaran miehet -dokumentti on komea valkokangaselokuva, ja sen ajoitus on täydellinen.
Talvivaaran miehet -dokumentti on komea valkokangaselokuva, ja sen ajoitus on täydellinen. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Talvivaaran miehet, Suomi 2015
Ohjaus Markku Heikkinen
TV1 klo 21.30

Markku Heikkisen Talvivaaran miehet sai ensi-iltansa DocPoint -festivaaleilla tammikuussa, ja se on siitä lähtien kerännyt katsojia eri puolilla Suomea. Dokumentin aihe, surullisenkuuluisa Talvivaaran kaivos, on pysynyt senkin jälkeen otsikoissa lähes päivittäin.

Talvivaara-uutisia seuratessa päällimmäinen tunne on ollut raivo, epäusko ja epätoivo: mitä helvettiä siellä oikein tapahtuu? Heikkisen dokumentin jälkeen tunteet eivät ainakaan laannu, mutta dokumentin päähenkilöt, kaivoksen omat työmiehet, pitävät tunteensa kurissa.

Koko dokumentti on kuin kainuulaismiehet itse: puhelias mutta viileän rauhallinen.

Talvivaaran miehet on viime vuosien tärkeimpiä kotimaisia dokumenttielokuvia, ehkä tärkein. Sillä on merkitystä monella eri tasolla. Se on ensinnäkin havainnollinen esitys kaivoksen vaiheista, joita on tähän asti ollut työlästä seurata. Havainnollisuus on johtoteema dramaturgiassa, kuvauksessa ja leikkauksessa.

Haastatteluista on valittu ymmärrettävää puhetta ja inhimillisiä kokemuksia, mutta kaivostoiminnan kuvauksesta ei silti ole tingitty. Katsoja pidetään mukana kaikin mahdollisin keinoin.

Katastrofin mittakaava hahmottuu pala palalta ja erityisesti kuvauksessa. Dokumenttia on kuvannut muun muassa Jarkko T. Laine, joka on maisemien, isojen näkymien taituri.

Dokumentin merkitys laajenee lopulta Talvivaaran ulkopuolellekin. Millaista on suomalainen yritystoiminta ja yritysjohto? Miksei työntekijöitä kuunnella, vaikka juuri he ovat yleensä parhaita asiantuntijoita?

"Kaikki tekkee sutta ja sekuntaa ja mahollisimman helepolla yrittävät päästä, eikä kukkaan tarkista", kuten yksi päähenkilöistä Juha Korhonen tiivistää.

Duunarit ovat myös miettineet tarkkaan, "mistä se raha tullee", koska vaakalaudalla on koko ajan heidän oma tulevaisuutensa. Suhde työnantajaan on lievästi sanottuna ristiriitainen, kun työpaikka on kuitenkin elintärkeä. Miehet tietävät, että Talvivaarasta on tullut kirosana työmarkkinoilla.

Ääni annetaan myös muille paikallisille asukkaille, jotka ovat asiantuntijoita hekin. Talvivaara uhkaa maamme pyhiä maisemia.

Kainuulainen puheenparsi tuo dokumenttiin oman lisänsä. Se on elävää, rytmikästä, kuvallista – siis myös elokuvallista. Sitä on nautinto kuunnella. Markku Heikkinen on itse Kainuusta kotoisin.

Heikkinen on tehnyt dokumentteja 1990-luvulta lähtien, mutta Talvivaaran miehet on selkeästi hänen päätyönsä. Se on komea valkokangaselokuva, jonka ajoitus on täydellinen. Siksi on myös hienoa, että Yle esittää sen heti tuoreeltaan.

Tapahtumien vyörystä kertoo, että Heikkinen on lisännyt dokumenttiin uutta tuoretta materiaalia, jossa haastatellaan Maija Vidqvistiä, Talvivaaran eronnutta vesienhallinnan johtajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat