Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Internetissä suosio maksaa

Radio ja TV
 
Madonna kauppaa lyhytdokumenttiaan vertaisverkossa.
Madonna kauppaa lyhytdokumenttiaan vertaisverkossa.

Netissä suosio on kaksiteräinen miekka. Mitä enemmän katsojia ohjelma saa, sen kalliimmaksi se tulee lähettäjälleen. Jokaiselle nettikatsojalle pitää nimittäin luoda ikään kuin oma kopio ohjelmasta, jolloin jokainen heistä synnyttää lisää kustannuksia ja ne maksaa ohjelman lähettäjä.

Perinteisten televisiolähetysten ja tv-ohjelmien nettijakelun kustannukset muodostuvat aivan eri tavalla. Lähetystornin rakentaminen on kallista, mutta sen jälkeen hintaan ei enää vaikuta, kuinka moni katselee lähetystä samaan aikaan.

Videot ovat nykyään iso osa kaikesta internetissä liikkuvasta tiedosta. Erään arvion mukaan yksin Netflix veisi enimmillään jopa kolmasosan Yhdysvaltain nettiliikenteestä.

On kuitenkin olemassa keinoja keventää lähettäjän taakkaa. Bittorrent-yhtiö tekee sen käyttämällä niin sanottua vertaisverkkotekniikkaa. Sitä ovat hyödyntäneet esimerkiksi BBC ja Madonna. Edellinen kauppaa Doctor Who -scifisarjaa ja jälkimmäinen secretprojectrevolution-nimistä lyhytdokumenttia.

Vertaisverkkotekniikka itsessään ei ole enää kovin uusi asia, ja Euroopan Unionikin rahoitti saman aihepiirin tutkimusprojektia jo vuonna 2008.

Vertaisverkoilla vain on paha maineongelma: ne ovat tunnettuja nettipiratismin jakelualustoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat