Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alabaman pikkukylässä sijaitsi soulin hittitehdas

Pitkässä musiikkidokumentissa olisi ainekset usempaankin elokuvaan

Radio ja TV
 
Mike Segar Reuters
Percy Sledgen soulballadi When a Man Loves a Woman oli ensimmäinen Muscle Shoalsissa tehty valtakunnallinen ykköshitti.
Percy Sledgen soulballadi When a Man Loves a Woman oli ensimmäinen Muscle Shoalsissa tehty valtakunnallinen ykköshitti. Kuva: Mike Segar Reuters
Arvio: dokumentti
Muscle Shoals, USA 2012
Ohjaus Greg Camalier
Katsottavissa maksullisessa Netflix-nettipalvelussa (netflix.fi)

Soul-laulaja Percy Sledge (1940–2015) olisi saattanut pysyä pikkukaupungin sairaala-apulaisena Alabamassa aina eläkeikäänsä asti, mutta onneksi hän tutustui kotikulmilla ikäisiinsä musiikki-intoilijoihin. He ymmärsivät levyjen tekemisestä ja laulamisesta, josta Sledge ei sanojensa mukaan "tiennyt mitään".

Ja niinpä tuntemattoman Sledgen ensimmäinen levytys, huhtikuussa 1966 julkaistu single When a Man Loves a Woman, nousi Yhdysvaltain myyntilistojen ykköseksi.

Kolmeminuuttinen, sydämiin yhä vetoava soulballadi oli myös ensimmäinen alabamalaisessa Muscle Shoalsin pikkukylässä tehty valtakunnallinen ykköshitti. Sen jälkeen maailma ei ollut entisellään, ei ainakaan Muscle Shoalsissa, josta kehkeytyi Sledgen menestyksen myötä yksi maalaismaisemman ja rasvaisemman southern soulin keskuksista. Sen maineikkaisiin studioihin hakeutuivat myöhemmin myös monet rockin tekijät.

Rolling Stones levytti parina joulukuun 1969 päivänä pienessä paikallisessa studiossa muun muassa hittinsä Brown Sugar ja Wild Horses. Jälkimmäisestä on juuri julkaistu samoissa sessioissa taltioitu riisutumpi, akustisempi versio.

Miten runsaan neljän tuhannen asukkaan takaperoinen maalaiskylä sitten onnistui nousemaan soulin suurten keskusten Detroitin ja Memphisin haastajaksi?

Ohjaaja Greg Camalierien pitkässä esikoisdokumentissa kaikki palautuu kaupungin ohitse virtaavaan "laulavaan" Tennessee-jokeen. Sen merkitystä filosofoi heti kärkeen – jostain selittämättömästä syystä – muuan irlantilainen Paul Hewson eli U2-yhtyeen Bono.

Muscle Shoalsin menestyksen alku ja juuri on paikallinen tuottaja ja lauluntekijä Rick Hall, joka perusti ensimmäisen Fame-studionsa kaupunkiin 1960-luvun alussa.

Määrätietoinen ja särmikäs Hall onkin liikuttavan musertavine elämäntarinoineen dokumentin dramaattinen keskus – ja olisi ollut myös oman ohjelmansa arvoinen.

Nyt Camalier haukkaa turhan suuren palan yrittäessään juoksuttaa rinnakkain kolmea, neljää tarinaa. Hän ei ehdi syventyä kunnolla Rick Halliin tuottajana, Muscle Shoalsin kuuluisan soundin luoneisiin studiomuusikoihin, itse Muscle Shoalsiin yhteisönä eikä kaikilta osin edes koko elokuvaa motivoivaan musiikkiin, jonka määrä ja laatu hämmentävät edelleen.

Viipyileviin maisemakuviin mieltynyt Camalier luottaa samalla liikaa "tähtikommentaattoreihinsa". Bonon lisäksi dokumentissa puhuvat muun muassa Jimmy Cliff, Aretha Franklin, Alicia Keys, Mick Jagger, Keith Richards ja Steve Winwood, mutta heistä ei jää paljoakaan käteen.

Enemmän Camalier saa irti Hallista sekä hänen käyttämistään muusikoista, jotka vuonna 1969 perustivat naapurikaupunkiin oman studion, rockmuusikkojen myöhemmin suosiman Muscle Shoals Sound Studion. Fame-studion "mustasta" soundista vastanneiden valkoisten luottomiesten odottamaton lähtö oli Rick Hallille pettymys ja järkytys, mutta sen syitä Camalier ei avaa.

Dokumentin jälkimmäinen tunti hajoaakin erillisiksi tarinoiksi, kahdeksi pitkitetyksi jumittavaksi ansioluetteloksi.

"You better move on", lauloi Arthur Alexander vuonna 1961 ensimmäisellä Fame-studiolla tehdyllä pienellä hitillä – elämänohje, jota Camalierinkin olisi kannattanut kuunnella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat