Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi Fortitude-trillerisarja osoittaa: Britit ovat lopullisesti sekaisin Skandinaviasta

Radio ja TV
 
Yle
Stanley Tucci (vas.), Sofia Gråbøl ja Christopher Eccleston kuuluvat visuaalisesti näyttävän Fortitude-sarjan tutuimpiin nimiin.
Stanley Tucci (vas.), Sofia Gråbøl ja Christopher Eccleston kuuluvat visuaalisesti näyttävän Fortitude-sarjan tutuimpiin nimiin. Kuva: Yle
Arvio: jännityssarja
Fortitude – ikiroudan kirous
Fortitude, Britannia 2015
Käsikirjoitus Simon Donald
Pääosissa Richard Domer, Sofie Gråbøl, Darren Boyd, Verónica Echegui, Sienna Guillory, Christopher Eccleston, Jessica Raine, Michael Gambon
TV1 klo 22.00 (K16)

Tanskalainen Rikos-sarja ja tanskalais-ruotsalainen Silta löivät voimalla läpi myös Britanniassa. Niiden vaikutus näkyy jopa kiusallisen selvästi uudessa Fortitude-sarjassa, joka alkoi Sky Atlantic -kanavalla tammikuussa ja nähdään nyt siis TV1:ssä tuoreeltaan. Myös ranskalainen Kuolleista palanneet käväisee useasti mielessä.

Sarjan tapahtumapaikka on fiktiivinen pikkukaupunki Fortitude, joka on sijaitsevinaan Norjan Huippuvuorilla. Oikeasti sarjaa on kuvattu Islannissa.

Fortitude on erikoinen kansainvälinen yhteisö, sillä alue on houkutellut asukkaikseen muun muassa arktisen alueen tutkijoita.

Brittinäyttelijä Christopher Ecclestonin esittämä tutkija esittelee paikkaa nuorelle tulokkaalle ja naureskelee, että siellä puhutaan tanskaa, norjaa, ruotsia, islantia, saamea. "Ei niitä erota toisistaan." Sarjan pääkieli on kuitenkin englanti.

Huippuvuorella elää jääkarhuja, ja sarjassa yksi nähdään heti alkukohtauksessa. Revontulet ovat asukkaille arkipäivää. Paikallisten poliisien takeissa lukee Politi, mutta poliisipäällikköä kutsutaan šeriffiksi. Villapaidat, untuvatakit ja skandinaaviset sisustusratkaisut näyttävät vakuuttavilta, yhteissaunominen kuuluu tapoihin, ja paikallisessa pubissa soitetaan uskottavaa heviä flanellipaidat päällä.

Skandi-tyylittelyn kruunaa paikkakunnan kuvernööri (emämaa Norjan edustajaa todella kutsutaan kuvernööriksi), jota näyttelee – yllätys yllätys – tanskalaisnäyttelijä Sofie Gråbøl, Rikos-sarjan päätähti.

Visuaaliset puitteet on rakennettu huolella, mutta juonen ja henkilösuhteiden kehittely alkaa todella sekavasti. Ja henkilöitä on runsaasti. Šeriffi ( Richard Dormer ) ja kuvernööri ovat luonnollisesti päähenkilöitä, tutkijat muodostavat oman blokkinsa, ja lisäksi seurataan muun muassa yhden pariskunnan kriisiä. Nuorta vaimoa näyttelee Hakekaa kätilö -sarjasta tuttu Jessica Raine.

Pariskunnan poika sairastuu oudosti, ja samaan aikaan koskesta löytyy mammutin jäännös. Sarjan alkujaksoon on ympätty ainakin kolme eri juonta, joiden välille epäilemättä alkaa löytyä yhteyksiä, mutta alussa mikään ei vihjaa, mikä varsinaisesti on sarjan varsinainen koukku. Mitä on tarkoitus ryhtyä jännittämään: tautia, karhuja, väkivaltaa?

Jaksoja on 12, joten kuviot varmaankin ehtivät fokusoitua. Matkan varrella Fortituden kaupunkikin alkaa ehkä vaikuttaa todelliselta eikä vain brittiläisen tv-sarjan kulissilta. Toinen kausi on luvassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat