Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvat keskitysleireiltä olivat liian julmia

Radio ja TV
 
Sotilaat kuvasivat muun muassa ruumiskasoja.
Sotilaat kuvasivat muun muassa ruumiskasoja.
Arvio: dokumentti
Keskitysleirien salattu totuus
Night Will Fall, Britannia 2014
Ohjaus André Singer
Teema klo 21.00 (K16)

Liittoutuneiden joukot lähestyvät huhtikuussa 1945 Berliiniä, kuten Adolf Hitlerin viimeisiin päiviin keskittyvässä Perikato-elokuvassa. Mutta dokumentin Keskitysleirien salattu totuus näkökulma on toinen: sotilaiden, jotka olivat saaneet tehtäväkseen kuvata leirien vapauttamista ja törmäsivät kaikki mahdolliset kuvitelmat ylittäviin kauheuksiin.

Liittoutuneiden komentokeskuksen syksyksi 1945 tilaama German Concentration Camps Factual Survey jäi lopulta kesken, ja se viimeisteltiin esityskuntoon vasta viime vuonna. André Singerin perusteellisesti taustoittavassa dokumentissa syyksi arvuutellaan muun muassa poliittisten suhdanteiden muutosta – ja materiaalin julmuutta. Kuvaajat olivat saaneet tuottajalta ohjeet pitkiin, hitaisiin ja hyvin yksityiskohtaisiin otoksiin, sillä elokuvan haluttiin olevan opiksi ja varoitukseksi "sekä koko ihmiskunnalle että saksalaisille".

Singerin dokumenttiin valitut otokset ovatkin hiljentäviä, mutta eivät vain historiaa. Hän on haastatellut myös useita osallisia sotakuvaajia ja löytänyt heidän kuvaamiaan selviytyjiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat