Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hitler raivoaa netissä

Videoparodioihin innoittanut Perikato- elokuva nähdään Yle Areenan sarjassa

Radio ja TV
 
Heti sunnuntain eduskuntavaalituloksen jälkeen Youtubessa julkaistiin videoparodia "Hitler kuulee 2015 eduskuntavaaleista". Kuvakaappaus Youtubesta.
Heti sunnuntain eduskuntavaalituloksen jälkeen Youtubessa julkaistiin videoparodia "Hitler kuulee 2015 eduskuntavaaleista". Kuvakaappaus Youtubesta.
Elokuva
Perikato
Der Untergang,
Saksa/Italia/Itävalta 2004
Ohjaus Oliver Hirschbiegel
Katsottavissa netissä Yle Areenassa (areena.yle.fi).

Natsijohtaja Adolf Hitler on bunkkerissaan erittäin vihainen, sillä hän saa kuulla, että punamullan sijasta Suomeen tulee "juntti-porvarihallitus".

"Sivistysvaltio uskovaisten hallussa. Ensin viedään homoliitot ja sen jälkeen vielä keskiolutkin kaupoista", raivoaa hän punaisena kirjoituspöytänsä takaa kolmelle vaivaantuneelle miehelle, joita puhuttelee etunimin Antti, Ville ja Paavo. "Kuinka te voitte epäonnistua kahdesti peräkkäin?!"

Kohtaus on videosta Hitler kuulee 2015 eduskuntavaaleista, joka ladattiin Youtubeen viime sunnuntaina eli heti vaalipäivän iltana.

Puheet Perikato-elokuvan pohjalta tehtyjen, kymmeniä miljoonia katsojia keränneiden Hitler-nettimeemien kuolemasta ovat siis ilmeisesti ennenaikaisia.

Mutta vieläkö Oliver Hirschbiegelin ohjaamaa saksalaista Perikato-elokuvaa (2004) ja sen keskeisintä kohtausta voi katsoa vakavana, huvittumatta? Sitä voi testata nyt Yle Areenassa, jossa elokuva on katsottavissa seuraavat kaksi viikkoa, osana lauantaisin täydentyvää Areenaleffat-sarjaa.

Hitler raivoaa Youtubessa tuhansissa videopätkissä, joista yksi varhaisimmista saattaa olla kesäkuussa 2007 ladattu, yli kahdeksan miljoonaa kertaa katsottu Hitler gets banned from Xbox Live.

Sen kohtaus, tyyli ja toteutus ovat samanlaiset kuin useimmissa myöhemmissä pätkissä. Alkuperäisen elokuvan saksankielisiin repliikkeihin tehdyllä "käännöstekstityksellä" ei ole yleensä mitään yhteyttä Hitlerin ja hänen upseeriensa sanomisiin – paitsi raivo.

Suomeksi tekstitettynä Hitler on raivonnut muun muassa Cheekin stadionkonsertista, mustasta Mannerheimista, Talvivaarasta sekä tietysti Hitler-videoista – ja myös niiden sensuroinnista.

Elokuvan tuottanut saksalainen Constantin Films pyysi huhtikuussa 2010 Youtubea poistamaan kaikki videot, mutta luopui pian vaatimuksesta – uusien Hitler-videoiden vyöryssä.

Ohjaaja Hirschbiegel antoi samaan aikaan parodisteille synninpäästönsä ja sanoi heidän toteuttavan tavallaan hänen tavoitettaan: Hitlerin naurettavaksi tekevä komiikka alentaa tämän todelliseksi.

Perikadon Hitlerin puheäänestä voi osin kiittää erästä suomalaista. Rooliin loistavasti eläytyvä Bruno Ganz löysi Hitlerin luonnollisen puheäänen taltioinnilta, jonka Ylen ääniteknikko teki salaa 1942 Imatran lähellä, Mannerheimin syntymäpäiväjuhlissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat