Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopuisat valloittajat marssivat Italiaan

Roberto Rossellinin sotatrilogian keskimmäinen osa kertoo todistusvoimaisia tarinoita vuosilta 1943–1945

Radio ja TV
 
Yle
Carmela (Carmela Sazio) kohtaa amerikkalaissotilaita sisilialaiskylässä.
Carmela (Carmela Sazio) kohtaa amerikkalaissotilaita sisilialaiskylässä. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Paisà – vapauden tuli ★★★
Paisà, Italia 1946
Ohjaus Roberto Rossellini
Pääosissa Carmela Sazio, Robert Van Loon, Dale Edmonds, Dots Johnson, Alfonsino Pasca
Teema klo 18.00 (K12)

10. heinäkuuta 1943 liittoutuneiden joukot nousivat maihin Sisiliassa. Italian ja liittoutuneiden aselepo solmittiin kaksi kuukautta myöhemmin. Osa italialaisista jatkoi sotimista saksalaisten puolella, osa yhdisti rivinsä liittoutuneiden kanssa. Sotatoimet saapasmaassa päättyivät vasta keväällä 1945.

Roberto Rossellinin (1906–1977) kuudesta episodista koostuva Paisà – vapauden tuli etenee Italiassa liittoutuneiden joukkojen tahtiin. Ensimmäinen kertomus alkaa heinäkuun 1943 maihinnoususta.

Ryhmä amerikkalaissotilaita saapuu sisilialaiskylään ja saa paikallisen nuoren naisen opastamaan heidät ohi miinoitetun alueen. Luottamuspula on molemminpuolinen, mutta naista vartioimaan jätetty sotilas tekee parhaansa kommunikoidakseen kielimuurin yli.

Avaustarina on runkorakenteeltaan vahva, mutta se on toteutettu epätavallisella tavalla, jossa dramaattisimpia tapahtumia ei näytetä. Tästä seuraa outoa yllätyksellisyyttä ja turhaa monitulkintaisuutta. Samantapainen onnistuneen ja löyhän vaihtelu sävyttää elokuvaa laajemminkin.

Parasta on koetun tuntu. Rossellini kertoo sota-ajan nähneen ihmisen silmin, millaisia eri puolia uuden valloittajan saapumiseen liittyi: prostituutiota, varastelua, yleistä kyynistymistä, mutta myös uudenlaista aseveljeyttä ja omalaatuisia erilaisten kulttuurien kohtaamisia.

Paisàa edelsi Rossellinin sotatrilogian ensimmäinen osa Rooma – avoin kaupunki (1945), josta tuli sekä ohjaajansa että Italian neorealismin kansainvälinen läpimurto. Paisàssa sota-ajan tuska ei tule yhtä suoraviivaisesti lähelle katsojaa. Elokuvaa heikentää vaihtelevuus, joka johtuu pitkälti siitä, että kukin tarinoista on eri käsikirjoittajan työtä.

Nykysilmin katsottuna häiritsee eniten toinen episodi, jota on kutsuttu humoristiseksi. Siinä humalainen musta sotilas "myydään" orjan tapaan pikkupoikien ja pikkurikollisten kesken, koska hänen kamppeistaan voi saada hyvät rahat. Sotilas on laitettu käyttäytymään kuin kliseisin villi.

Vahvimpiin jaksoihin lukeutuu kolmas, jossa Rooman vapautumisen spontaani ilo on puolessa vuodessa muuttunut väsyneeksi juopotteluksi ja seksikaupaksi.

Omintakeiseksi tunnelma kehittyy myös yksinkertaisessa tarinassa, jossa katolinen sotilaspappi menee vierailulle munkkiluostariin protestanttisen ja juutalaisen virkaveljensä kanssa.

Viimeinen, sotaelokuvamainen episodi partisaanien ja amerikkalaissotilaiden yhteistyöstä muistuttaa Paisàn avaustarinasta. Tässäkin selkeyden lisääminen olisi vahvistanut eläytymisen mahdollisuuksia.

Heti sodan jälkeen tehdyssä elokuvassa epämääräisemmätkin osat tuntuvat kuitenkin todistusvoimaisilta väläyksiltä sodan loppupuolen Italiaan. Esiin nousevat puute, nälkä, orvot, fasismista muistuttavat asenteet ja kuolema.

Voikin todeta, että Paisà on enemmän kuin osiensa summa.

Oman lisänsä Rossellinin sota-ajan summaukseen tuo ensi viikolla Teemalla esitettävä trilogian päätösosa Saksa vuonna nolla (1947).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat