Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallisradiosta tuli julkisen palvelun tuote

Tänään 30 vuotta täyttävä kaupallinen radio on edennyt kauas ihanteistaan

Radio ja TV
 
J.-P. Laitinen HS
Helsinkiläinen Radio City aloitti lähetyksensä vapunpäivänä 1985. Se oli järjestyksessä Suomen toinen paikallisradio.
Helsinkiläinen Radio City aloitti lähetyksensä vapunpäivänä 1985. Se oli järjestyksessä Suomen toinen paikallisradio. Kuva: J.-P. Laitinen HS

Suomalainen mainosrahoitteinen radio täyttää tänään 30 vuotta. Valtiollinen radiomonopoli murtui täällä ensimmäisenä Pohjoismaana, kun nivalalainen Radio Lakeus aloitti lähetyksensä lauantaina 27. 4. 1985.

Kun kaupallinen radiotoiminta alkoi, uusia asemia kutsuttiin paikallisradioiksi. Ohjelmien sisältöön liittyi vahva paikallisuuden ihanne, ja sitä vaadittiin myös kanavien toimilupaehdoissa. Radio Lakeus oli malliesimerkki paikallisradiosta – kanavan toimituskin sijaitsi pohjoispohjalaisen paikkakunnan kunnantalon kellarissa.

Vuoden 1985 loppuun mennessä mainosradioita oli jo 18. Seuraavina vuosina niitä tuli lisää.

Kun katsoo kaupallista radiokenttää tänään, se näyttää kovin toisenlaiselta. Tunnetuimmat mainosrahoitteiset kanavat ovat valtakunnallisia tai osavaltakunnallisia. Toimintaa pyörittävät suuret mediatalot, joista osa on ulkomaisessa omistuksessa.

Muutos alkoi pienin askelin. Vuonna 1989 Turussa Radio Sata aloitti ensimmäisenä lähetysvirtatyyppisen sisällön, jossa varsinaisia ohjelmia ei ollut.

Ensimmäinen kokonaan paikallisuudesta irronnut kanava oli vuonna 1992 perustettu formaattiradio Classic Radio.

Kaksi vuotta myöhemmin siitä tuli myös ensimmäinen osavaltakunnallinen mainosradio, jota seurasi seuraavana vuonna nuorisokanava Kiss FM.

Radiomainonnan aallonpohja koettiin laman jälkimainingeissa 1994. Monien alkuperäisten paikallisradioiden kaatuessa kansainväliset toimijat kiinnostuivat Suomesta. NRJ aloitti paikallisradioluvalla Helsingissä 1995 ja rakensi osavaltakunnallisen kuuluvuusalueen sen jälkeen paikallisilla toimiluvilla lupaehtojen rajoja koetellen.

SBS-konserni koetteli niin ikään lupaehtoja rakentamalla vuodesta 1994 alkaen Iskelmä-ketjun ostamalla vanhoja paikallisradioita ja sopimalla niiden kanssa kumppanuussopimuksia.

Lopulta aika oli myös kypsä valtakunnalliselle Radio Novalle, joka aloitti toukokuussa 1997.

Nykyään paikallismainonnan osuus radiomainonnasta on enää alle neljännes. Samaa tahtia paikallisuus on kadonnut myös ohjelmasisällöistä.

Kiinnostavaa on, että tämä viranomaisten siunaama rakennemuutos on tapahtunut ilman kunnollista poliittista keskustelua.

Samaan aikaan paikallisuudesta on tullut Yleisradion markkinavaltti.

Ensimmäinen alueellinen julkisen palvelun radiokanava Ylen Aikainen viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhliaan. 1980-luvulla Helsingin lisäksi muutkin suuret kaupungit saivat aluelähetyksensä.

Valtakunnallinen maakuntaradioiden verkosto valmistui, kun Yle Radio Suomi aloitti toimintansa vuonna 1990. Nykyään kanava lähettää paikallista ohjelmaa arkisin parhaaseen kuunteluaikaan. Maakuntaradioiden roolia on kasvatettu vuonna 2003 ja tänä vuonna.

Nykyisessä painetun median murroksessa juuri paikallislehdet näyttävät säilyvän selviytyjinä. Tätä taustaa vasten kaupallinen radio on luovuttanut valttinsa ihmeen helpolla kilpailijalleen.

Ei paikallisradio sentään kokonaan ole kadonnut.

Esimerkiksi suosittu Radio Pori on perustanut viime vuosina tytärkanavat Mikkeliin, Jyväskylään ja Kuopioon.

Iisalmessa vakituisella toimiluvalla viime vuonna aloittanut Radio Sandels on saavuttanut nopeasti tukevan jalansijan kuuluvuusalueellaan.

 

Kulttuuri B 1–B 2: Uusi radio mursi median

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat