Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikuinen totuus: kansa rakastaa, kriitikot lyttäävät

Radio ja TV
 
Martta Kaukonen
Vänrikki Romppaiselle (Reino Valkama) ja vääpeli Ryhmylle (Oiva Luhtala) sattuu ja tapahtuu Jees ja just -elokuvassa.
Vänrikki Romppaiselle (Reino Valkama) ja vääpeli Ryhmylle (Oiva Luhtala) sattuu ja tapahtuu Jees ja just -elokuvassa.
Elokuva
Jees ja just, Suomi 1943
TV1 klo 13.10

Iltapäivisin televisiossa esitettävät vanhat Suomi-filmit saavat nykykriitikoilta järjestään yhtä tai kahta tähteä. Eivätkö arvostelijat enää ymmärrä niiden arvoa?

Eipä niiden arvoa kyllä ymmärretty tuoreeltaankaan. Sen voi päätellä Suomen kansallisfilmografiassa julkaistusta aikalaiskritiikistä.

Risto Orko ohjasi vuonna 1943 sotilasfarssin Jees ja just. Elokuva perustui Armas J. Pullan vuonna 1940 ilmestyneisiin valtavan suosittuihin romaaneihin Ja pöh!, sanoi sotamies Ryhmy sekä Ole viisaasti höperö, sanoi vääpeli Ryhmy.

Orkon elokuva keräsi hyvin katsojia, mutta kriitikot suhtautuivat siihen tympeästi.

"Jees ja just on sitä samaa suomalaisen elokuvan viimeaikaista tasoa, jota on tarjoiltu niin kovin paljon laadun kustannuksella", totesi Ilta-Sanomien arvostelija, nimimerkki -tomi-.

"Farssillakin on sentään rajansa", puhisi Uuden Suomen arvostelija Salama Simonen.

Nykyisin arvostelijoita tuntuu usein riepovan nimenomaan vanhojen elokuvien näyttelijäntyö. Mutta ei se saanut armoa aikalaiskriitikoiltakaan.

"Muita näyttelijöitä paitsi nimiosan esittäjiä vaivaa merkillinen saamattomuus ja töksähteleväisyys, joka usein on kiusallista", analysoi Jees ja just -arviossaan Aamulehden Olavi Vesterdahl.

Vuoden 1943 katsojatilastojen kärkeen Jees ja just -elokuvan ohi kiilasi Katariina ja Munkkiniemen kreivi. Elokuvalle kävi aivan kuin Luokkakokoukselle tänä vuonna: katsojat nauttivat, mutta kriitikot kärsivät.

"(– –) kelpaa vain vähimmän vaativalle yleisönosalle", arvioi Katariina ja Munkkiniemen kreivi -elokuvaa Helsingin Sanomien Paula Talaskivi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat