Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni vallankumous

Inari Niemi haluaa tehdä elokuvia ihan tavallisista naisista

Radio ja TV
 
Sami Kero HS
Inari Niemen ensimmäinen pitkä elokuva, kepeä komedia Kesäkaverit, sai ensi-iltansa viime elokuussa. Se menestyi mukavasti liki 130 000 katsojallaan.
Inari Niemen ensimmäinen pitkä elokuva, kepeä komedia Kesäkaverit, sai ensi-iltansa viime elokuussa. Se menestyi mukavasti liki 130 000 katsojallaan. Kuva: Sami Kero HS

Inari Niemen ohjaamassa Kesäpaikka-lyhytelokuvassa siskokset Meri ( Anna Paavilainen ) ja Lilli ( Marja Salo ) päättävät karata mökiltä, koska ovat suuttuneet isälleen ja äitipuolelleen. He käyttäytyvät kuin lapset, vaikka ovat jo reilusti yli kaksikymppisiä.

Vähän samanlaisia nuoria naisia kuvasi Niemen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva Kesäkaverit, joka sai ensi-iltansa viime elokuussa. Se kertoi kaveruksista, jotka riekkuivat viinasten ja miesten kanssa.

Jotkut arvostelijat moittivat Kesäkavereita pinnalliseksi, koska siinä tytöt halusivat vain pitää hauskaa. Niemen mielestä elokuvissa nuoret miehet saavat itseään etsiessään piehtaroida paljon helpommin kuin naiset.

"Miehistä kertovia leffoja syytetään harvoin pieniksi, vaikkei niiden miehille sattuisi kovin kummallisia asioita. Poikien itsensä etsiminen on jo sinänsä eeppistä. Sen sijaan naisille pitäisi tapahtua jotain suurta, jotta heidät nähtäisiin tarinan arvoisiksi", Niemi sanoo.

"Kun nainen pääsee tekemään elokuvan, niin sitten pitäisi tehdä jotain hirveän fiksua, mutta Kesäkavereissa sekoiltiin ja ryypättiin. Naiskuvien pitäisi olla sankareita, jotka kestävät kärsimykset. Sekin rajoittaa, jos naisia pidetään viisaampina kuin miehiä."

Totta varmaan onkin, että jos Kesäkaverit olisivat olleet miehiä, alkoholin kanssa läträäminen tuskin olisi hätkähdyttänyt yhtä paljon.

"Miehille kännisekoilu kyllä sallitaan. Juopoista sankarimiehistä on tehty vaikka kuinka monta elokuvaa: Matti Nykäsestä, Irwin Goodmanista ja Rauli Badding Somerjoesta ", Niemi listaa.

"Mutta Laila Kinnunen olisi ihan yhtä hyvä aihe. Armi elää! oli virkistävä poikkeus."

Ainakin yleisö tykkäsi Kesäkavereista, joka sai mukavasti katsojia, liki 130 000. Tänään TV2:ssa nähtävä lyhytelokuva Kesäpaikka on hallitumpi ja hienovaraisempi teos. Lyhytelokuvien ei edes oleteta olevan yhtä painavia kuin pitkien.

Mutta Kesäpaikassa on hienovarainen kasvun hetki. Puolituntisen tarinan lopussa Meri ja Lilli ovat selvästi aikuisempia kuin alussa. "Aikuisuus on kompromisseja", kuten Niemi sanoo.

Molemmat elokuvat sijoittuvat kesään sattumalta, vaikka se onkin Niemen mukaan aikaa, jolloin halutaan elää täysillä.

"Ketään ei vituta kovasti, jos marraskuu ei mene putkeen, mutta kesään ladataan hillittömät odotukset."

Sen sijaan nuoret naiset kummankin elokuvan päähenkilöinä on hyvinkin tarkoituksellista. Kesäkavereiden tapaan Kesäpaikka on kevyt komedia. Sen siskokset puhuvat keskenään paljon ja tapaavat lapsuudenmaisemissa muutaman menneisyytensä ihmisen.

"Minusta on vallankumouksellista tehdä elokuvia tavallisista naisista, joita ei edes raiskata tai joille ei muutenkaan tapahdu mitään traagista", Niemi linjaa.

Kesäpaikan alkuperäinen idea tuli Inari Niemen (s. 1978) pikkusiskolta, kirjailija Juuli Niemeltä (s. 1981), joka on käsikirjoittanut isosiskonsa molemmat elokuvat. Inari ja Juuli tekivät yhdessä elokuvaa jo nuorina. Videolle kuvattu ensiyritelmä jäi tosin kesken jo ennen leikkausvaihetta.

"Mutta se kesähanke sai minut hyväksymään, että elokuva on minun hommani. Vastustin ajatusta pitkään, koska nuorena tuntui nololta lähteä samalle alalle kuin oma isä. Mutta periytyväthän esimerkiksi arkkitehdin ja lääkärin ammatitkin usein", Niemi miettii.

Hänen isänsä Raimo O Niemi tunnetaan nuorten elokuvista kuten Poika ja ilves. Elokuvan Merin ja Lillin voisi tulkita Inariksi ja Juuliksi, mutta Niemi toteaa, ettei tarina ole omakohtainen.

Naisia on nykyään elokuvakouluissa ainakin yhtä paljon kuin miehiä. Silti naisten tekemiä ja naisista kertovia elokuvia tulee yhä paljon vähemmän kuin miehisiä. Niemi ei usko, että naiset eivät haluaisi ohjata.

"Ehkä ei vain uskota, että naisten aiheet kiinnostaisivat tai menestyisivät. Viisikymppiset naiset ovat kulttuurin suurkuluttajia. Miksi heille ei tehdä elokuvia?"

 

Kesäpaikka TV2:ssa klo 20.30

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat