Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin vielä tarvitaan Ylen perinteisiä pääkanavia?

Areenan katselu lisääntyy, mutta Yle pitää kiinni kahdesta pääkanavasta eikä näe tarvetta vähentää lähetysaikaa

Radio ja TV
 
Kaikki suomenkieliset lastenohjelmat esitetään TV2:ssa.
Kaikki suomenkieliset lastenohjelmat esitetään TV2:ssa.
Yle TV1:n tonttia ovat BBC-draamat, kuten George Gentlyn tutkimukset.
Yle TV1:n tonttia ovat BBC-draamat, kuten George Gentlyn tutkimukset.

Suomalaisilla tv-kanavilla on perinteikäs historia, mutta nettikatselun lisääntyessä ne ovat alkaneet vaikuttaa vanhanaikaisilta. Pääkanavia katsotaan edelleen ahkerasti, mutta ne myös lähettävät aamusta iltaan ohjelmia, joita ilmankin voisi elää. Mihin kanavia ja kanavabrändejä enää tarvitaan?

Aloitetaan Yleisradiosta. Tv-kanavia on neljä, joista Teemalla ja Femillä on selkeä roolinsa. Sen sijaan TV1:n ja TV2:n suhde on ollut viime vuodet myllerryksessä. TV2:n puolelta raivataan ohjelmia TV1:n puolelle, jotta sinne jäisi tilaa alle 45-vuotiaiden ohjelmille. TV2:n uudistuvaan profiiliin kuuluvat myös urheilu ja ylipäätään isot live-tapahtumat. Sekä lastenohjelmat.

Samalla TV1:n rooli uutisiin ja ajankohtaisohjelmiin painottuvana yleiskanavana on vahvistunut. Siitä on myös tullut Suomen katsotuin kanava, kun taas TV2 on menettänyt katsojia – harkitusti, Ylessä vakuutetaan.

Marjo Rein lukee Ylen uutisia. Niiden paikka on TV1:ssä.
Marjo Rein lukee Ylen uutisia. Niiden paikka on TV1:ssä.

Vastikään Ylellä aloittanut julkaisupäällikkö Risto Kuulasmaa puhuu pääkanavien "isosta uusiutumisprosessista". Hänen mukaansa visio TV2:n uudesta profiilista alkaa näkyä kunnolla ensi syksynä, mutta nyt jo tiedetään, että esimerkiksi Docventures-kokonaisuus istuu kanavan brändiin kuin nenä päähän.

Kanavabrändien skarppaamisessa piilee kuitenkin ristiriita: Miksi ihmeessä nuorempi katsojakunta välittäisi kanavasta, jos se kuitenkin katsoo Ylen ohjelmia todennäköisimmin Areenan välityksellä, ja siellä taas kanavat on aika lailla häivytetty?

"Pääkanavien profiloiminen helpottaa meidän duunia, auttaa fokusoimaan. Ja katselutottumukset muuttuvat sittenkin aika hitaasti. Ei pidä paikkaansa, että alle 45-vuotiaat eivät katsoisi ollenkaan perinteisiä kanavia", Kuulasmaa perustelee.

TV2:n ohjelmapäällikkö Riku Saaranluoma sanoo asian toisin: "Nuoret katsovat hyviä ohjelmia eivätkä ole kanavauskollisia, mutta hyvin profiloiduista ja tunnistettavista kanavista on apua, jotta ohjelmat löytyvät."

Saaranluoma sanoo, että TV2:n profilointia tehdään pääasiassa prime time -ohjelmistolla.

"Nykyään on katsojan markkinat. Pitää olla tosi onnistuneita ohjelmia, että ne nousevat esiin. Mitään ei tule enää automaattisesti", Saaranluoma huomauttaa.

Yle
Kioski on uusi nuorten tekijöiden ajankohtaisohjelma. Se sopii hyvin TV2:n uuteen nuorisoprofiiliin.
Kioski on uusi nuorten tekijöiden ajankohtaisohjelma. Se sopii hyvin TV2:n uuteen nuorisoprofiiliin.

TV1 kerää katsojia aamun ja iltapäivän ohjelmillaankin, mutta voisiko TV2:ssa supistaa lähetysaikoja ja keskittyä suosiolla iltaan ja lastenohjelmiin?

Kuulasmaan mukaan nykyisten ohjelmakaavioiden tulevaisuus on esillä kanavien uudistamistyössä. Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo ei kuitenkaan kajoaisi lähetysaikoihin.

"Ei ole näköpiirissä, että pääkanavien merkitys romahtaisi ja että tulisi tarvetta supistaa. Niin kauan kun on pääkanavia, on tarkoituksenmukaista lähettää ohjelmaa myös prime time -ajan ulkopuolella", Silvo sanoo. Lakikin edellyttää, että Yle palvelee tasapuolisesti kaikkia.

"On järkevää, että Ylellä ei ole kahta samankaltaista kanavaa. Myös talon ulkopuolisilta tuottajilta on tullut tästä positiivista palautetta", Silvo sanoo.

 

Urheilulähetykset – ja Jari Litmanen – on jyvitetty Yle TV2:lle.
Urheilulähetykset – ja Jari Litmanen – on jyvitetty Yle TV2:lle.

Juttusarja jatkuu ensi torstaina, jolloin käsitellään kaupallisten MTV:n ja Nelosen nykytilannetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat