Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisuja Koiviston Suomesta

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
Yle
Takatukka oli 1980-luvulla arvossaan. Kuvassa Sonja Lumme (ylh. vas.), Boulevard-yhtye, Kari Kuivalainen, Virve Rosti (alh. vas.), Monica Aspelund ja Kirka.
Takatukka oli 1980-luvulla arvossaan. Kuvassa Sonja Lumme (ylh. vas.), Boulevard-yhtye, Kari Kuivalainen, Virve Rosti (alh. vas.), Monica Aspelund ja Kirka. Kuva: Yle
Arkisto-ohjelma
Viisubrunssi
Suomi 1983–1988
Teema perjantaina klo 10.00–17.40

Vapunpäivänä on tiedossa hapokasta meininkiä. Yle Teema tarjoaa liki kahdeksan tunnin maratonin suomalaisia euroviisukarsintoja 1980-luvulta. Luvassa on siis olkatoppauksia, kankeita koreografioita ja kovaa yritystä.

Esityksiä seuratessa huomaa, että mitään erityisempää kehitystä ei viisuissamme 1980-luvulla tapahtunut. Samojen säveltäjien ja laulajien voimaan luotettiin vuodesta toiseen, vaikka suomalaiset jäivät niillä eväillä joka vuosi kauas kärjestä. Taivaalliseen laulukuoroon jo siirtyneiden Kirkan ja Kari Tapion lisäksi lavalla nähdään useampaan kertaan muun muassa Paula Koivuniemi ja Tauski. Muistiko kukaan muuten, että Jonna Tervomaakin on kisaillut euroviisupaikasta vuosikymmeniä sitten?

Elämänilo ei ole koskaan ollut suomalaisten ydinosaamisaluetta. Se tulee jälleen ilmi mollivoittoisia viisuja kuunnellessa. Euroviisuihin on lähdetty nimenomaan edustamaan Suomea. Se oli luottamustehtävä, joka hoidettiin vakavasti ja arvokkaasti.

Liian näyttävä ulkoinen habituskin on koettu huijaukseksi ja teeskentelyksi. Euroopan areenoille mentiin olemaan aidosti suomalaisia.

Kukapa olisi uskonut, että voitto jonain päivänä irtoaisi synkkyyden ja pukeutumisen täydellisellä yliampumisella. Ja kyllähän nämä kappaleet suomalaisiin upposivat. Jotkut niistä kaikuvat karaokessa vielä tänä päivänäkin.

Kyllä ilon kauttakin toki yritettiin menestystä. Kirkan Hengaillaan kuulosti vuonna 1984 suomalaiseksi ralliksi yllättävän pirteältä, mutta kun vastaan tuli ruotsalaisen mormonitrion laulama Diggi-loo diggi-ley, niin kävi jälleen kerran selväksi, keiltä iloisuus, rento hymy ja tarttuvat rallit käyvät kuin luonnostaan.

Omanlaatuisensa positiivisuuden helmi on myös Dannyn kappale Ninja vuoden 1986 karsinnoissa. Siinä ovat niin sanoitukset kuin liikkeetkin kohdillaan.

Seuratkaapa muuten hieman tarkemmalla silmällä kyseisen vuoden juontopöytää. Siellähän istuu Kari Lumikero, ja siellähän juodaan olutta!

OIKAISU:
Kuvassa euroviisukarsinnoista on Ami Aspelund, ei Monica Aspelund.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat