Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loudin perhe avasi tien tositelevisiolle

HBO:n elokuva kertoo kaikkien aikojen ensimmäisen tosi-tv-sarjan tekemisestä

Radio ja TV
 
Yle
Bill ja Pat Loud erosivat tosi-tv-sarjan kuvausten aikana. Erosta kertovat kohtaukset ovat Cinema Verite -elokuvan (rooleissa Tim Robbins ja Diane Lane) dramaattisimpia.
Bill ja Pat Loud erosivat tosi-tv-sarjan kuvausten aikana. Erosta kertovat kohtaukset ovat Cinema Verite -elokuvan (rooleissa Tim Robbins ja Diane Lane) dramaattisimpia. Kuva: Yle
Elokuva
Cinema Verite, USA 2011
Ohjaus Shari Springer Berman ja Robert Pulcini
Teema lauantaina klo 21.00
Dokumentti
The Queen of Versailles, USA 2012
Ohjaus Ohjaus Lauren Greenfield
Teema lauantaina klo 22.26

Tositelevision historiallisena edeltäjänä pidetään amerikkalaissarjaa Amerikkalainen perhe (1973). Sarja on niin ikimuistoinen, että HBO on dramatisoinut sen synnyn tv-elokuvaksi Cinema Verite (2011).

12-osainen sarja oli aikanaan Yhdysvalloissa valtava tapaus, ja se näytettiin pian myös Suomessa. Sitä varten kuvattiin kuukausien ajan ylempään keskiluokkaan kuuluvan, kalifornialaisen Loudin perheen elämää. Tavallisten ihmisten tavallista arkea ei oltu aiemmin näytetty näin laajasti televisioruudussa.

Amerikkalaisen television perhekäsitys oli 1970-luvun alussa vielä varsin siloinen. Sitä edustivat komediasarjojen iloiset perheet, kuten Cinema Veritessäkin todetaan. Yksi sarjan tavoitteista oli näyttää perhe-elämää totuttua laajemmin ja todenmukaisemmin.

Siinä onnistuttiin yli odotusten. Sarjan tekijöiden yllätykseksi perheen äiti ja isä erosivat kuvausten aikana. Pat Loudin (Cinema Verite -elokuvassa Diane Lane ) ja Bill Loudin ( Tim Robbins ) eroa vatvottiin monissa keittiöissä. Erosta kertovat kohtaukset ovat Cinema Veriten dramaattisimpia.

Sarjassa tehtiin myös selväksi, että perheen vanhin lapsi oli homo. Kaksikymppisestä Lance Loudista ( Thomas Dekker ) tuli yksi amerikkalaisen television ensimmäisistä julkihomoista. Tämä ennakoi vuosituhannen vaihteen tositelevisiota, jonka homohahmot ovat vahvistaneet myönteisiä asenteita seksuaalisia vähemmistöjä kohtaan.

Elokuvan kuvaamista tapahtumista onkin mielenkiintoista löytää eroja ja yhtymäkohtia 1990-luvun lopulla alkaneeseen tositelevisiobuumiin.

Yksi ilmiö, johon sittemmin olemme tottuneet, on Loudien kokemus siitä, ettei televisiosarjan kertoma tarina antanut heistä oikeaa kuvaa. Tosi-tv korostaa aina jotain, yleensä ristiriitoja. Elokuvassa johtoporras vaatii sarjan tuottajalta Craig Gilbertiltä ( James Gandolfini ) tarpeeksi draamaa. Ja saakin sitä.

Cinema Verite muistuttaa myös, että jo 1970-luvulla tositelevision ihmiset joskus ryhtyivät esiintymään kameralle ja joskus taas unohtivat kameroiden läsnäolon.

1970-luvun teknologia ei vielä sallinut Big Brotherin kaltaista kameroiden sijoittelua eri puolille perheen kotia. Sen sijaan kamera ja mikrofoni seuraavat perheenjäseniä, välillä vaikeisiinkin tilanteisiin, mikä taas ei ole kuvaustiimille aina helppoa. 2000-luvun kuvaustiimille olisi rutiininomaista seurata vaikkapa perheriitaa.

Vaikka Amerikkalainen perhe ennakoi ja ehkä myös innoitti tositelevisiota, se oli toki taiteellisesti ja sosiologisesti kunnianhimoisempi projekti kuin vaikka Temptation Island Suomi. Sarjan kulttuurihistoriallista merkitystä Cinema Verite -elokuva ei kuitenkaan juuri käsittele.

Teemaillan toinen teos on maineikas dokumenttielokuva The Queen of Versailles (2012). Se kertoo superrikkaasta Siegelin pariskunnasta, joka rakentaa Floridaan yletöntä, linnamaista asuntoa. Vuoden 2008 talouskriisi pakottaa pariskunnan säästölinjalle ja ajaa rakennusprojektin vaikeuksiin.

Valokuvaajanakin tunnetun Lauren Greenfieldin ohjaamasta elokuvasta on tehty sekä 100-minuuttinen että 55-minuuttinen versio, joista nyt nähdään lyhyempi.

Siegelien saaga on sittemmin saanut uusia käänteitä. Jackie Siegel kertoi viime syksynä, että asiat ovat heillä nyt paremmin kuin koskaan ja aviomiehen bisnekset tuovat taas rahaa. Floridan talosta ei kuitenkaan ole tullut valmista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat