Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sonny Rollins ei halua legendaksi

Syntymäpäiväkonsertin odottamaton vieras mykistää yleisön hyvästä syystä

Radio ja TV
 
Yle
Musiikkidokumentin pääosassa on newyorkilainen tenorisaksofonisti Sonny Rollins.
Musiikkidokumentin pääosassa on newyorkilainen tenorisaksofonisti Sonny Rollins. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Sonny Rollins: Beyond the Notes
Britannia 2011
Ohjaus Dick Fontaine
Teema klo 21.00

Jazzin suurimpiin saksofonisteihin kuuluva Sonny Rollins, 84, ei ole sanonut vielä viimeistä sanaansa. Mutta jos saisi silti arvata hänen musiikillisen mottonsa, yksi hyvä ehdokas olisi vilpittömän pahoitteleva "voin luvata, että seuraava esitys on parempi". Se on leikattu hänen viimeiseksi repliikikseen ohjelmassa Sonny Rollins: Beyond the Notes (2011).

Herkkyyden syventämä riittämättömyyden tunne on yksi Dick Fontainen ohjaaman dokumentin juonteista, vaikka Rollinsilla ei ollut ohjelmaa kuvattaessa mitään syytä kykyjensä vähättelyyn.

Päinvastoin, hänen tenorisaksofonisoolonsa ovat yhä poikkeuksellisen pysäyttäviä ja vähintään yhtä elinvoimaisia kuin puolta nuoremmilla. "Musiikki on loppujen lopuksi vain väline energian välittämiseen", kuten Rollins sanoo.

Tunnin mittainen Sonny Rollins: Beyond the Notes jää dokumenttina silti muotopuoleksi, vaikka osittain ohjaajastaan riippumatta. Englantilainen Fontaine teki Rollinsista jo vuonna 1967 ohjelman Who is Sonny Rollins?, jonka otsikkoon hän kaipasi nyt vastauksia, 43 vuotta myöhemmin.

Mutta Rollins muuttikin Fontainen mukaan viime hetkellä mielensä, ja suunnitelma konserttinäyttein täydennetystä henkilökuvasta kääntyi päälaelleen, haastatteluilla täydennetyksi konserttidokumentiksi.

Fontainen onneksi New Yorkin Beacon-teatterissa järjestetystä Rollinsin syntymäpäiväjuhlasta kehkeytyi historiallinen, sillä onnittelijoihin liittyi yllättäen myös alttosaksofonisti Ornette Coleman, Rollinsin kapinallisempi ja vielä merkittävämpi aikalainen.

Colemanin ilmaantuessa lavalle konsertin mykistynyt yleisö on revetä suosionosoituksista. Moni tiesi, että vuosikymmeniä samassa kaupungissa asuneet tuttavat ja ikätoverit eivät olleet esiintyneet koskaan aikaisemmin yhdessä missään, tai edes levyttäneet.

Valitettavasti näyte kohtaamisesta jää vain muutamaan minuuttiin, ja aikaa tuhraantuu muiden muusikkojen melko yhdentekeviin jutusteluihin.

Rollins pysyy itse onneksi asiassa muistellessaan muun muassa varhaisia vuosiaan New Yorkissa, jossa tapasi monia jazzin suuruuksia.

Beacon-teatterin lavalla sooloileva valkohapsinen Rollins ei legendaksi kuitenkaan kaipaa, sillä menneisyydellä ei ole soittaessa merkitystä – vain nykyisyydellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat