Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvatkaa muuta kuin itseänne

Radio ja TV
 
Miska Rantanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Esitän toiveen kaikille patologisille selfiekuvaajille: tehkää palvelus tuleville sukupolville ja kääntäkää kameraa 180 astetta.

Kuvatkaa ympäristöä sellaisena kuin se on, vaikka se tuntuisi oudon arkiselta. Kuvatkaa työkavereitanne rutiineissaan: työpisteellä, kahviautomaatilla, palavereissa.

Tulevaisuuden historiankirjoittajat kiittävät teitä.

Taustoitan hieman. Tein aikoinaan levy-yhtiön historiikkia. Aikalaisten tarinoita oli ilo kirjata ylös, kunnes tuli lähdekritiikin aika. Se oli rutiinia, mutta asioiden tarkistamista vaikeutti olematon kuvamateriaali.

Sain käydä monta kotialbumia läpi, kunnes löysin vihdoin kuvia levy-yhtiön tiloista. Kun hallussa oli kättä pidempää, haastateltavien puheet täsmentyivät ja asettuivat kohdalleen.

Kuvaamme ja videoimme kaikenlaista, jolla ei oikeastaan ole mitään väliä. Auringonlasku, nähtävyys, ruoka-annos – olisikohan näistä jo riittävästi kuvia?

Pitäisi tallentaa sitä, mitä harva tulee tallentaneeksi: arkea, ei juhlaa. Siksi parhaissa kotimaisissa kaupunkielokuvissa on aina mukana runsaasti katunäkymiä.

Jos elokuvan dramaturgiset ansiot jäävät vähäiseksi, jälkipolvet hihkuvat aina kun ruudussa vilahtaa jotain, joka on myöhemmin muuttunut tai kokonaan kadonnut.

Esimerkiksi 1950-luvun Helsinkiä näkee aidoimmillaan Pekka Puupää -elokuvissa.

Tätä ei tajunnut 1960-luvun moderni ohjaajapolvi. Heidän käsissään kamera eksyi vähän väliä puistonpenkillä istuvaan äijään, puluun, viemärinkanteen tai "kriittisesti" autoruuhkaan. Voisiko vähempää kiinnostaa?

Meille historiafriikeille kelpaa vähäinenkin anti, kun materiaali on oikeata.

Ohjaaja Peter von Bagh käytti dokumenteissaan monesti kuvituskuvana samaa mustavalkoista otosta, joka oli kuvattu raitiovaunun ohjaamosta ehkä joskus 1950-luvulla. Siinä pimeää kaupunkisiluettia leikkaavat räikeät neonreklaamit.

Jos joku olisi kuvannut Helsingin jokaisen ratikkareitin läpi joka vuosikymmenellä sadan vuoden aikana, katsoisin niitä kerta toisensa jälkeen.

Miska Rantanen HS miska.rantanen@hs.fi
Twitter: MiskaRantanen
Kirjoittaja otti nuorena taidekuvia, joista ei saanut selvää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat