Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvaajan kaipuu aina jonnekin

Radio ja TV
 
Hannele Rantala, sarjasta Passikuvia (2002).
Hannele Rantala, sarjasta Passikuvia (2002).
Arvio: henkilökuva
Hannele Rantala, valokuvataiteilija
Suomi 2015
Ohjaus Kaisa Kumpula
Teema klo 21.00

Valokuvataiteen museossa Helsingin Kaapelitehtaalla on parhaillaan esillä valokuvataiteilija Hannele Rantalan retrospektiivi, ja sitä taustoittaen Teema esittää henkilökuvan, jossa seurataan myös näyttelyn syntyä.

Rantala on aloittanut uransa kuvajournalistina, ja hänen kuviaan on useasti nähty Helsingin Sanomienkin sivuilla. Elämänsä käännekohdassa Rantala päätti muuttaa Pariisiin ja ryhtyä taiteilijaksi.

Kaisa Kumpulan ohjaama tunnelmallinen henkilökuva seuraa Rantalaa Helsingin lisäksi myös New Yorkissa ja Saarenmaalla. Viime vuosien töissä tämä on heittäytynyt itse kuviin: Kreikassa kuvatussa Sininen huivi -sarjassa Rantala kokeili, mitä tapahtuu ihmisen identiteetille, kun asettuu kerjäläisen rooliin. New Yorkissa hän toteuttaa The Bridge -teosta harjaamalla Williamsburgin siltaa päästä päähän.

Rantalan pitkä ura yltää 1970-luvulle, ja se oli katketa heti alkuunsa, sillä Taideteollisen ensimmäiselle valokuvataiteen kurssille ei otettu yhtään naista, eikä siis Rantalaakaan.

Yksi Rantalan töiden keskeisistä teemoista periytyy evakkovanhemmilta. Henkilökuvassa hän puhuu kiinnostavasti pakolaisuudesta, ylipäätään muuttamisesta, kaipuusta aiempiin paikkoihin ja pysyvästä tunteesta, että on aina ikään kuin väärässä paikassa.

Rantala kertoo, että kultainen leikkaus on hänelle niin luontainen tapa hahmottaa maailmaa, että hän jopa kuulee sen.

Rantalaa on miellyttävä kuunnella, ja henkilökuvassa onkin ymmärretty antaa riittävästi tilaa hänen ajatuksilleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat