Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Perustuu tositapahtumiin"

Näytellyt ja käsikirjoitetut tosi-tv-sarjat pyrkivät fiktion avulla lähemmäksi totuutta

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Nelonen
Tänään Risteyksessä-ohjelmassa fiktio ja fakta kohtaavat toimittaja-juontaja Sanna Kiisken (oik.) tarinassa. Kiiskeä esittää jaksossa amatöörinäyttelijä Eerika Arposola.
Tänään Risteyksessä-ohjelmassa fiktio ja fakta kohtaavat toimittaja-juontaja Sanna Kiisken (oik.) tarinassa. Kiiskeä esittää jaksossa amatöörinäyttelijä Eerika Arposola. Kuva: Nelonen

"Jo antiikin roomalaiset. . ., dramaturgi Anders Vacklin aloittaa. Puhe on tositelevisiosta, sen ilmenemismuodoista ja historiasta. Jo roomalaiset rekonstruoivat aikoinaan tosielämän tapahtumia jälkeenpäin.

Samaa tekee kaksi parhaillaan televisiossa pyörivää, erilaista tosi-tv-sarjaa Risteyksessä ja Poliisit – kotihälytys. Ensimmäisessä seurataan julkisuudesta tuttujen henkilöiden elämän käännekohtia amatöörinäyttelijöiden esittäminä. Jälkimmäisessä puolestaan dramatisoidaan uusiksi poliisipartioille sattuneita tositilanteita. Poliisit esittävät itse itseään.

Vacklin näkee toimintavetoisella poliisirealityllä pitkiä perinteitä. "Suomen Poliisi-tv ja sen esikuva Crimewatch tavallaan toivat tämän televisioon. Niissä oli näyteltyjä osuuksia, koska rikospaikalla ei aina ollut kameraa ja tilanteet oli vaikeita selittää."

"Mutta enää ei ole toimittajaa välissä kertomassa, että tämä tapahtui näin, pönkittämässä sitä tiettyä faktan oikeellisuutta."

Kysymys faktan ja fiktion suhteesta on askarruttanut niin katsojia kuin ammattilaisia läpi tosi-tv:n historian. Risteyksessä edustaa yhtä genren uusista muodoista. Se on niin sanottua scripted realitya, käsikirjoitettua tosi-tv:tä. "Risteyksessä tuntuu kumpuavan fiktion perinteestä. Se on kuin elämäkertaa, jonka tyylikieli tulee tosi-tv:stä", Vacklin analysoi. Hän tunnustautuu sarjan faniksi.

"Meidän on tarkoituskin kysyä kysymyksiä faktan ja fiktion suhteesta. Alkuun tosi-tv:n kohdalla kysyttiin, onko tämä totta, mutta kysymme samaa edelleen. Se kiehtoo meitä. Jos tarina on näytelty, voiko se silti olla totta?"

Fiktio voi ehkä kertoa jonkin totuuden, jota fakta ei pysty tavoittamaan, Vacklin argumentoi. Käsikirjoittamalla saatetaan päästä lähemmäksi tapahtumien emotionaalista totuutta.

Anders Vacklin on kirjoittanut dramaturgian tietokirjat Elokuvan runousoppia yhdessä Janne Rosenvallin ja Are Nikkisen kanssa ja Television runousoppia Are Nikkisen kanssa. Hän on myös työstänyt eri ohjelmien – myös tosi-tv-sarjojen – rakenteita.

"Tosi-tv:n pitää uudistua genrenä, niin kuin kaikkien muidenkin genrejen, tai se katoaa pois. Sen pitää löytää uusia muotoja", Vacklin sanoo.

Risteyksessä-sarjassa ollaan nähty Jonne Aaronin nuoruuden kapinaa, Kaisa Liskin vaikeita lapsuusvaiheita ja Arman Alizadin urapohdiskelua.

Vacklin huomauttaa, että he ovat kaikki jo valmiiksi tosi-tv-persoonia, mikä tuo sarjaan oman realityleimansa. Julkisuudesta tutut kasvot nähdään kuitenkin aina vasta jakson lopuksi, tarinan jälkeen.

"Loppu on tosi hieno, kun se ihminen ja näyttelijä kohtaavat. Fiktio tavallaan sortuu, lakkaa olemasta. Se on kuin allekirjoitus, joka tekee tarinan todeksi."

VaikkaRisteyksessä-sarjan jaksot pohjaavat tunnettujen ihmisten elämäntarinoihin, hahmojen nimet on muutettu.

Formaatin kehittäneen Moskito Televisionin vastaava tuottaja Riina Kullas kertoo, että ratkaisulla pyrittiin tositelevisiolle tärkeään autenttisuuden tunteeseen.

"Nimet on muutettu, jotta katsoja kokisi mahdollisimman pitkälti seuraavansa sarjassa näyttelevän henkilön elämää eikä tarinan todellisen päähenkilön elämää näyteltynä."

Vacklin uskoo, että sarjan draama kantaisi itsessäänkin, mutta julkisuuden henkilö tuo siihen oman kulmansa.

"Sen mukana sarjaan tulee iso draaman kaari. Näemme ikään kuin ennen ja jälkeen -tilanteet, saamme esiosan siihen, kuinka hänestä tuli hän."

 

Risteyksessä Nelosella klo 20.00. Poliisit – kotihälytys Nelosella klo 22.00.

Oulussa seurataan poliisipartio Lammela & Heikkilän kotihälytyskeikkoja.
Oulussa seurataan poliisipartio Lammela & Heikkilän kotihälytyskeikkoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat