Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilija on katsojan kaveri

Urheilulähetysten kommentaattorilta vaaditaan asiantuntemusta – ja tuttavallisuutta

Radio ja TV
 
Panu Rissanen
Jalkapalloilija Petri Pasanen tavataan tänä iltana Mestarien liigan jalkapallostudiossa TV2:ssa.
Jalkapalloilija Petri Pasanen tavataan tänä iltana Mestarien liigan jalkapallostudiossa TV2:ssa. Kuva: Panu Rissanen

Maajoukkueen kanssa jalkapalloilija Petri Pasanen ei ole päässyt arvokisoihin, mutta Ylen asiantuntijana hän pääsi kommentoimaan Brasilian MM-kisoja kesällä 2014. Se oli ensimmäinen kerta, kun hän työskenteli tv:ssä asiantuntijatehtävissä.

"Asiasta oli ollut aikaisemminkin puhetta, mutta se ei ollut onnistunut ulkomailla asumisen takia", Pasanen kertoo. Hän on pelannut muun muassa Ajaxissa ja Werder Bremenissä. Tällä hetkellä hän on FC Lahden riveissä.

Täysin kylmiltään Pasasen ei tarvinnut tv-studioon mennä, sillä hän on ollut urallaan paljon tekemisissä median kanssa. Ajaxissakin hän sai heti mediakoulutusta siihen, miten asioista pitäisi kertoa seuran kannalta ulospäin.

"Vuosien varrella olen oppinut ymmärtämään, miten mediassa kannattaa toimia."

MM-kisojen kommentointi sujui Pasaselta niin hyvin, että hänet on nähty myöhemminkin Ylen jalkapallolähetyksissä. Niin myös tänä iltana, kun Juventus ja Real Madrid kohtaavat Mestarien liigan välieräottelussa.

Pasasen mielestä asiantuntijakommentaattorille on tärkeää lajituntemus sekä oman persoonan ja mielipiteen esille tuominen. "Kukaan ei jaksa katsoa koko ajan tilastonörttiä – mutta ei pelkkää hauskanpitoakaan."

Pasasen oma suosikki urheilijakommentaattoreista on snookerin kuusinkertainen maailmanmestari Steve Davis. Pasanen kiinnostui lajista seuratessaan BBC:n snookerlähetyksiä Hollannissa.

"Kun menin viime kesänä kommentoimaan MM-kisoja, mietin, miksi tykkään snookerlähetyksistä niin paljon. Ehkä se johtuu selostajien ja kommentaattorien huumorista, lämpimästä tunnelmasta ja kunnioituksesta lajia kohtaan."

Tulevaisuudessa urheilijoille tulee olemaan mediassa kysyntää yhä enemmän, uskoo Pasanen, sillä urheiluohjelmat televisiossa ja internetissä lisääntyvät. Mediatutkija Jukka-Pekka Puron mukaan urheilijoilta ei edellytetä mediassa samanlaisia esiintymisteknisiä kykyjä kuin selostajilta – kunhan heidän henkilökemiansa toimivat hyvin yhteen.

"Kaikella kunnioituksella Jari Litmasta kohtaan, mutta hän ei ole mikään esiintymistaidon mestari. Mutta jos hän petraisi esiintymistään, katsojat olisivat todennäköisesti pettyneitä."

Syy on Puron mielestä selvä: kulttuurin ja mediateknologian muutos, jonka myötä katsojat kaipaavat ohjelmiin läheisyyttä ja tuttavallisuutta. Ja tunteella mukaan heittäytymistä.

"Urheilijat ovat tv:ssä omia persooniaan, ja sellaisina me haluamme heidät nähdä", hän sanoo.

Lajien välillä on silti eroja. Jalkapallolähetyksissä urheilukommentaattorit ovat usein rentoja ja analyyttisia, jääkiekossa taas hieman karskeja ja suoraviivaisia. Asia selittyy Puron mielestä lajikulttuureihin liittyvillä eroilla.

"Jalkapallotaktiikoita käsitellään usein kuin šakkia, ja pelit ovat usein suuria älyn mittelöitä. Jääkiekon maailma on aggressiivisempi. Pelit ovat enemmän tahdon voittoa lihasta."

Urheilijakommentaattorien tasoa tv:ssä Puro pitää isoissa joukkuelajeissa hyvänä. Erityisen paljon hän nauttii itse MTV Totalin jalkapallolähetyksistä, joissa Pasi Rautiainen ja Keith "Keke" Armstrong analysoivat pelejä persoonalliseen tyyliinsä.

"Vaikka maksukanavia haukutaan paljon, ne ovat tarjonneet paukkuja kommentaattorien rekrytointiin ja lajiuskollisten lähetysten rakentamiseen", Puro muistuttaa.

 

Jalkapallon Mestarien liiga: Juventus–Real Madrid, TV2 klo 21.35.

Ismo Henttonen
Keith Armstrong ja Pasi Rautiainen kommentoivat Englannin Valioliigan pelejä MTV Totalin futislähetyksissä.
Keith Armstrong ja Pasi Rautiainen kommentoivat Englannin Valioliigan pelejä MTV Totalin futislähetyksissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat