Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jelena nähdään juuri oikealla hetkellä

Radio ja TV
 
Nadezhda Markina on upea Jelenan roolissaan.
Nadezhda Markina on upea Jelenan roolissaan.
Arvio: elokuva
Jelena ★★★★
Elena, Venäjä 2011
Ohjaus Andrei Zvjagintsev
Pääosissa Nadezhda Markina, Andrei Smirnov
Teema klo 22.00

Andrei Zvjagintsevin uusin elokuva Leviathan (2014) on parhaillaan Suomessakin teatteriohjelmistossa. Se on puhutuin venäläiselokuva aikoihin, ja se oli mukana myös Oscar-kisassa.

Teema esittää Zvjagintsevin edellisen elokuvan Jelenan siis juuri sopivalla hetkellä. Jelenakin herätti valmistuessaan huomiota ja sai muun muassa Cannesissa juryn erikoispalkinnon. Zvjagintsevin Isän paluu (2003) voitti Venetsiassa Kultaisen leijonan, ja Karkotus (2007) oli ehdolla Cannesissa Kultaisen palmun voittajaksi, joten Leviathanin Oscar-ehdokkuus ei tullut puun takaa.

Zvjagintsev on toisin sanoen Venäjän uuden elokuvan keskeinen nimi.

Jelenassa hän onnistuu tiivistämään nyky-Venäjän sosiaaliset ristiriidat muutaman ihmisen väliseen draamaan. Päähenkilö Jelena on naimisissa varakkaan bisnesmiehen Vladimirin kanssa. Molemmilla on aikuiset lapset edellisistä liitoistaan. Jelenan poika asuu perheineen lähiössä ilman työtä ja toimeentuloa, ja Jelena yrittää auttaa heitä. Pojanpoikaa uhkaa armeija, ellei hän pääse opiskelemaan, ja siihen taas tarvitaan rahaa.

Vladimirilla on hemmoteltu tytär, joka on aina saanut kaiken, mitä haluaa. Vaikka lapset edustavat yhteiskunnan ääripäitä, heitä yhdistää haluttomuus ryhtyä mihinkään.

Vladimir ei suostu antamaan rahaa Jelenan pojanpojan auttamiseksi. Jelenassa herää alemmuudentunto, joka pakottaa hänet toimimaan.

Zvjagintsev ohjaa pitkin, staattisin otoksin ja tihentää kerrontaa vain muutamassa tarkoin harkitussa kohdassa. Upea Nadezhda Markina tekee Jelenan roolin lähes ilmeettömästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat