Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Persoonallinen Rockstop oli Heli Nevakaren luomus

1980-luvulla nainen rocktoimittajana oli harvinaisuus

Radio ja TV
 
Reijo Hietanen
"Rockstopin englantilaistyyppinen huumori oli joidenkin mielestä outoa, mutta minusta hirveän hauskaa", Heli Nevakare muistelee.
"Rockstopin englantilaistyyppinen huumori oli joidenkin mielestä outoa, mutta minusta hirveän hauskaa", Heli Nevakare muistelee. Kuva: Reijo Hietanen

"Eipä meitä naisia ollut rocktoimittajina silloin 80-luvulla kuin me kolme: Liisa Akimof, Outi Popp ja minä. Meidät sotketaan vieläkin usein toisiimme", Heli Nevakare sanoo.

Nevakare juonsi Rockstop-ohjelmaa vuosina 1987–1992. Siinä hän käsitteli rockia laajasti maailmantähdistä syrjäseutujen paikallisiin bändeihin. Juontajan omalaatuinen tyyli herätti paljon närää. Nyt Nevakare arvioi, että haukut ja kehut menivät suunnilleen tasan.

"Ja olisihan ollut hirveää, jos ei olisi tullut mitään kritiikkiä! Sellainen englantilainen huumorintaju on joidenkin mielestä outoa, mutta minusta hirveän hauskaa. Toiset tykkäsivät, mutta jotkut se sai raivon partaalle."

Kerimäellä vuonna 1960 syntynyt Nevakare lauloi teininä lapsikuorossa ja innostui Amerikan länsirannikon rockista. "Kuorotaustan takia tykkäsin musiikista, jossa oli stemmalaulua, kuten Eagles, Beatles ja Beach Boys."

Oli Nevakarella silloin jo bändikin, No Comments, joka esitti muun muassa Kinksin ja Blondien kappaleita. Nevakare opiskeli Jyväskylän konservatorion laululinjalla ja jatkoi yliopistossa pääaineenaan englanti.

Kun paikallisradiot aloittivat 1985, hän pyrki mukaan. Mediaura alkoi Radio Jyväskylästä ja eteni Radio Cityyn Helsinkiin. Niihin aikoihin Nevakare myös levytti Helen Westin nimellä.

Tv-ruutuun Nevakare päätyi seuraavana vuonna rockohjelmassa Kamoon – kielet poikki. Sitten tuli kutsu Tampereen Tohloppiin koekuvauksiin, joista Nevakare otettiin Hittimittarin taustatoimittajaksi ja tekemään siihen omaa pientä katsausta. Se katsaus laajeni Rockstopiksi.

Rockstopia tehdessä naisten harvinaisuus alalla tuntui toisinaan.

"Välillä tytöteltiin, ja uudet ideat kohtasivat enemmän vastarintaa kuin kundeilla. Aika nopeasti minuun kyllä totuttiin."

Ulkomaisten ja kotimaisten muusikoiden suhtautumisessa naistoimittajaan Nevakare ei huomannut juuri eroa. Muuten muusikoissa eroa kyllä oli.

"Ulkomaiset tähdet eivät ihmetelleet mitään. Sen sijaan suomalaiset olivat usein vaikeita haastateltavia. He menivät kipsiin telkkarissa. Sitten ihmeteltiin, miksi kotimaisista bändeistä oli vain yhden vastauksen haastatteluja. Kyllä minä kysyin, mutta kun enempää ei irronnut."

Ikimuistoisin kokemus Rockstopista oli soololevyn julkaisseen Keith Richardsin haastattelu Oslossa. Nevakareella oli vain pari päivää aikaa opiskella Rolling Stonesin historiaa, ja häntä jännitti.

"Ennen haastattelua Richards tuli käytävällä vastaan ja heitti jotain läppää siitä, miten hankalia toimittajat ovat. Hän ei tiennyt, kuka minä olin. Kun sitten menin vuorollani haastattelemaan, meitä molempia nauratti. Ei jännittänyt enää. Richards oli tosi sydämellinen tyyppi."

Sillä kertaa naiseudesta saattoi olla hyötyäkin. Nevakare arvelee, ettei Richards ehkä olisi ryhtynyt käytäväkeskusteluun miehen kanssa. Toisaalta hän on huomannut, että mitä isompi tähti, sitä rennompi tyyppi yleensä on.

Tasa-arvoasiat lienevät nykyään jo hiukan toisin. Nevakare arvelee, että radiossa on toimittajien kesken jo päästy tasa-arvoon, mutta television musiikkiohjelmia miehet yhä hallitsevat. Muusikoissa naisten osuus on kasvanut valtavasti 1980-lukuun verrattuna.

"Tuntuu, että parhaat laulaja-lauluntekijät ovat nykyään naisia. Muun muassa Janna Hurmerinta, Jonna Tervomaa ja Maija Vilkkumaa. Heidän biiseissään on voimakasta tunnetta ja elämää", Nevakare ylistää.

 

Rockstop-jaksoja on katsottavissa netissä Ylen Elävässä arkistossa (yle.fi/aihe/elava-arkisto).

Rockstop (1987–1992) oli värikäs kuten juontajansakin.
Rockstop (1987–1992) oli värikäs kuten juontajansakin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat